H λεβάντα στην Ελλάδα – Η καλλιέργεια που κερδίζει έδαφος

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2019

Η λεβάντα αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δημοφιλείς καλλιέργειες στην Ελλάδα καθώς πολλοί αγρότες ανά την ελληνική επικράτεια αναζητούν εναλλακτικές.

Η λεβάντα είναι μια καλλιέργεια δρυός, καθώς το φυτό αναπτύσσεται μέχρι 80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα και με ανθοφόρα βλαστάσια να καταλήγουν σε ένα είδος μύρτιλου με λιλά ανθάκια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία καθώς και τη Βουλγαρία έχουν δυναμικώς αναπτυχθεί δυναμικά η παγκόσμια παράδοση στην καλλιέργεια λουλουδιών της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, ακολουθώντας ταπεινά βήματα και η Ρουμανία. Πολλά είναι τα είδη των λουλουδιών που μπορούν να καλλιεργηθούν, ωστόσο η πιο ευρεία και πιο μυρωδάτη ποικιλία είναι η στενόφυλλη λάβαδα (Lavandula angustifolia) από την οποία παράγεται και το καλύτερο ποιοτικό αιθέριο έλαιο.

Τα εδάφη, όπως τα ελαφρά χαλκώδη και τα ασβεστώδη, θεωρούνται τα πιο κατάλληλα για αυτό το είδος καλλιέργειας, ενώ τα πολύ αργιλώδη, τα αμμώδη και τα λεπτά υφάσματα, καθώς και οι ακατάλληλα αποχετεύσεις θεωρούνται ακατάλληλα. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και το pH του εδάφους, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται από 5,8 έως 8,3.

Μάλιστα όπως λέει στον ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λάζαρος Σεμερτζίδης, ο οποίος το 2018 αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νέος Έλληνας αγρότης, η καλλιέργεια της λεβάντας είναι πιο χαλαρή  “σε σχέση με την καλλιέργεια των δένδρων, και έχει σταθερότητα στην αγορά, σε ό, τι έχει να κάνει με το θέμα της απορρόφησης, με την τιμή να κυμαίνεται, τα τελευταία δύο χρόνια, από 80-85 ευρώ το κιλό αιθέριο έλαιο »ενώ όπως λέει« στα βιολογικά έχουν φθάσει και έχουν ξεπεράσει τα 100 ευρώ ανά κιλό αιθέριο έλαιο ».

Διαδικασία καλλιέργειας   
«Η καλλιέργεια ξεκινάει τον Οκτώβριο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο, αναλόγως των επιφανειακών φαινομένων», δήλωσε στον Αθηναϊκό – Μακεδονικό Οργανισμό Ενημέρωσης ο 34χρονος αγρότης που καλλιεργεί περίπου 160 στρέμματα λουλουδάτου στο Ξηρολίμνη Κοζάνης.

Σημειώνει ότι τα «φυτά, θεωρητικά μπορούν να παραμείνουν« ζωντανά »κατά μέσο όρο γύρω στα 12 χρόνια και από εκεί και πέρα, αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να ανανεώσει το χωράφι του. Όχι όμως με τη φυτεία των νέων φυτών ». Αυτό γίνεται με το «κούρεμα» του υπερκείου τμήματος της φυτού που έχει ως αποτέλεσμα να «χαθεί» μια καλλιεργητική χρονιά, ωστόσο η κερδοφορία είναι μεγαλύτερη καθώς τόσο τα φυτά όσο και το χωράφι ανανεώνονται.

Η διαδικασία αυτή γίνεται το χειμώνα, και το επόμενο καλοκαίρι από το «κούρεμα» ο παραγωγός μπορεί να πάρει το 40-50% της παραγωγής, ενώ ένα χρόνο αργότερα αυτό επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τρόπος φυτικής και συγκομιδης   
Η τοποθέτηση της λάβας γίνεται με διάφορους τρόπους, όπως το χέρι και η φυτεία με μηχανές. «Εγώ φυτεύω με καπνοφάρμακα μηχανές, παλιές, στις οποίες έχω προχωρήσει σε κάποιες μετατροπές για να μπορώ να φυτεύω λουλούδια», λέει στον ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 34χρονος αγρότης από την Κοζάνη.

Σε ό, τι έχει να κάνει με τη συγκομιδή της λάβας, αυτό γίνεται όταν το χρώμα έχει ωριμάσει και το κάτω μισό έχει «ανοίξει». Πρέπει να γίνει στο σωστό χρονικό σημείο γιατί σε διαφορετική περίπτωση πέφτει η ποιότητά του.

Η συσσώρευση γίνεται είτε με δρεπάνια είτε με μηχανήματα που έχουν σχεδιαστεί για αυτή την εργασία. «Αυτό γίνεται με κάποιους μηχανές, με κάποια εξαρτήματα που μπαίνουν στον τρακτέρ ή και με το χέρι» αναφέρει ο κ. Σεμερτζίδης συμπληρώνοντας όμως ότι «η διαδικασία με το χέρι είναι κοστοστρωμένη και χρονοβόρος, καθώς χρειάζεστε πολλούς ανθρώπους που σημαίνει περισσότερους μισθούς».

Ευεργετικές ιδιότητες   
Οι ευεργετικές ιδιότητες της λεβάντας είναι πανσιγνώστες καθώς διαθέτει πάνω από 150 δραστικά συστατικά που είναι ικανά να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων την αϋπνία, τις κεφαλαλγίες, τον ερεθισμό και τη μείωση της ασθένειας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι ενεργεί κατά της βήχα, του αλόγου, του κοκίτη, της γρίπης και της λυγγίτιδας. Επίσης, το αιθέριο έλαιο έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες και είναι ένα από τα ελάχιστα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άφοβα αδιάλυτα πάνω στο δέρμα.

Τέλος, έχει αναπλαστικές ιδιότητες και σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια και καλλυντικά, μπορεί να βοηθήσει στην αισθητική φροντίδα του προσώπου και του σώματος, ενώ αρκετά διαδεδομένη είναι η χρήση της στην αρωματοποιία, τη σαπωνοποιία και την φαρμακοποιία.

Πηγή:  www.lifo.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.