Ενημέρωση και οδηγίες για ΠΟΛΥ υψηλές θερμοκρασίες στην Π.Ε. Φωκίδας.

Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και οδηγίες για ΠΟΛΥ υψηλές θερμοκρασίες στην Π.Ε. Φωκίδας.

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 3497 / 1-8-2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του χρόνου που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται μέχρι και την Κυριακή 04-08-2019 να επικρατήσει  πολύ υψηλές  θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν και θα ανέλθουν κατά τόπους μέχρι και 40 βαθμούς την Σάββατο 3 / 8/2019, στην Π.Ε. Φωκίδας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας με την φροντίδα των διευθυντών  των υπηρεσιών της, εφόσον κρίνεται αναγκαίο να προχωρήσει σε εξαιρετική μεταβολή της ωριαίας τους προθεσμίας και θέτει τις υπηρεσίες που εμπλέκονται για την αντιμετώπιση των κινδύνων στην επιφύλαξη για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων θερμοπληξίας.  

Ο  Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας και οι Υπηρεσίες  που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας με βάση το σχεδιασμό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από την εκδήλωσή τους.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας   έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τις Οργανώσεις Εθελοντισμού ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Οι Δήμοι της ΠΕ Φωκίδας  να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή προθυμία και να προχωρήσουν στην οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό με την αντίστοιχη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές οδηγίες για την προστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και θερμότητας.

Ειδικά:

Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 • ηλικιωμένοι

 • μωρά και μικρά παιδιά

 • έγκυες και θηλαστικές γυναίκες

 • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

 • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

 • άτομα με χρόνια παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση,

 • σακχαρώδης διαβήτης, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμός ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κλπ)

 • άτομα με οξεία νόσο, όπως η λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και εμετό)

 • άτομα που για καθαρά ιατρικά λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ειδικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, θα πρέπει να συμβουλεύουν τον ιατρό τους για ενδεχόμενη τροποποίηση της δόσης.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

 • Διαμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται η αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

 • Χρήση καλύμματος από υλικό που επιτρέπει την αερισμό του κεφαλιού.

 • Χρήση μαύρων ή σκουροχρωμικών γυαλιών ηλίου με φακούς που

προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

 • Αποφυγή πολλών ταξιδιών με μέσα μεταφοράς που δεν διαθέτουν κλιματισμό.

 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθέματα στο κεφάλι και στον αυχένα.

 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα σε λιπαρές συνθήκες, με έμφαση στην λήψη φρούτων και λαχανικών.

 • Λήψη άφθονων υγρών, κυρίως από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και την αποφυγή του αλκοόλ. Αν η διάρκεια της εφίδρωσης είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλάτιου.

 • Τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν πρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάσταση τους καθώς και οδηγίες για πιθανή αλλαγή της δόσης της φαρμακευτικής τους αγωγής.

 • Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να εγκαταλείπουν μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζουν σε κάποιον την καθημερινή τους φροντίδα. Μετακινείστε τα σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), γιατί το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβεί επικίνδνο. Εναλλακτικά, φροντίστε να παραμείνετε στα χαμηλότερα διαμερίσματα πολυώροφων κατοικιών. Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσιστεί και κρατάτε το ερμητικά κλειστό στις ζεστές ώρες της ημέρας.

 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες

αντιμετώπισης τους.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια που είναι αποδεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νοσήματα μέχρι και τη θανάτωση. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πόνο κεφαλής, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετος και ταχυπλημία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με: αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (> 40,5 ο C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η διόγκωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχυπνοια, έντονος πόνος, κεφαλαλγία, ναυτία, , συγκίνηση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρή ομιλία, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνει προτιμότερα σε νοσοκομειακά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι την μεταφορά τους πρέπει να εφαρμοστούν άμεσες μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά της θερμότητας σε άμεσο, ευγενή, σκιερό κατά προτίμηση κλιματισμό, πλήρης απορρόφηση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστρων ή κρύας επιθέματος στο τραύμα, κάτω άκρες και στομαχικές περιοχές, εμβάπτιση σε τρύπα με κρύο νερό ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γλουτών δροσερών υγρών (νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

“KAPTEPIA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.