“Ανοίγει ” η κυνηγετική περίοδος :Δίχως περιορισμό το κυνήγι αγριόχοιρου για φέτος

Υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη τη σχετική απόφαση για την ρύθμιση της κυνήγι στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2019 – 2020.

Οι αποφάσεις για την κυνήγια ελήφθησαν μετά από συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που υπέβαλαν οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Υγείας της ΥΔΑΤ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Υπουργείου Περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες, έχουν διαχειριστικό χαρακτήρα και δεν θίγουν το πυρήνα της διεξαγωγής της ασκούμενης δραστηριότητας. Η διάρκεια της αγέγης περιόδου καθορίζεται από τις 20 Αυγούστου 2019 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020.

Δύο περιορισμός του κυνήγι αγριόχορου – «Τυχερό» το τρυγόνι

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η νέα Διαχειριστική Απόφαση διαφοροποιείται στα ακόλουθα σημεία σε σχέση με το παρελθόν:

α) Αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη την επικράτεια, η καύση του αγριόχορτου και πλέον η επιβάρυνση θα γίνει χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.

Το μέτρο αυτό λαμβάνει προληπτικά και βοηθητικά τα λοιπά μέτρα που έχουν ληφθεί από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την αποφυγή του κινδύνου εισόδου στην χώρα μας του αφρικανικού αφθώδους πυρετού που έχει πλήξει τις γειτονικές χώρες της Βαλκανικής και αποτελεί πιθανό πρόβλημα και για την Ελλάδα.

β) Μειώνει το ημερήσιο όριο καταστροφής για τον τόνο, από τα 10 στα 8 πτηνά που έχουν κυνηγηθεί ανά κυνηγόσκυλο.

Είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουν εκφραστεί διαφορετικές θέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις ενώσεις ιπποδρομιών και τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες ξεκινούν από τη διατήρηση του αριθμού και φτάνουν μέχρι την πλήρη απαγόρευση. Η μείωση του ημερήσιου ορίου καταστροφής κατά δύο τάφενες είναι ένα πρώτο βήμα της πολιτείας μέχρι να διεξαχθεί οριστική μελέτη για το θέμα. Το Υπουργείο θα προχωρήσει στην περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος με ανάθεση σχετικής ερευνητικής μελέτης.

γ) Επιτρέπεται η θήρα στις νήσους Γαυδο και Γαυδοπούλα, τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Για τις νήσους αυτές ισχύει ισχύς πενταετής απαγόρευσης, η οποία έληξε. Μετά την πρόταση της τοπικής Δασικής Υπηρεσίας επιτρέπεται η θήρα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυξάνεται κατά πέντε ευρώ ή την ετήσια συνδρομή των κυνηγών

Πέραν των ανωτέρω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε (5) ευρώ της ετήσιας συνδρομής των ιπποειδών που είναι μέλη των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Ιχθυοτροφικών Συλλόγων για έκδοση άδειας θήρας.

Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης προστασίας και αδιάλειπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θύρας των ιπποδρομιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι η συνεργασία και η αμοιβαία συνδρομή των ιδιωτικών Φυλακών Θήρας με το προσωπικό των Δασικών Υπηρεσιών θα είναι χρήσιμη για την προστασία της πανίδας και την ορθολογική διαχείριση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Πηγή : iefimerida.gr –  

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.