Η Π.Ε Φωκίδας ενημερώνει για τον μίνι καύσωνα τους πολίτες και τους καλεί να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο προφύλαξης

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019

Αμφισσα 8-8-2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση και οδηγίες για ΠΟΛΥ υψηλές θερμοκρασίες στην Π.Ε. Φωκίδας.

Σύμφωνα με την υπ. αριθ. 15/2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του χρόνου που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται από σήμερα Πέμπτη 08-08-2019 μέχρι και την Κυριακή 11-08-2019 να επικρατούν  πολύ υψηλές  θερμοκρασίες, που αναμένεται να ανέλθουν κατά τόπους μέχρι και 40 βαθμούς στην Π . Φωκίδας.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας με τη φροντίδα των διευθυντών  των υπηρεσιών της, εφόσον κρίνεται αναγκαίο να προβαίνει σε έκτακτη μεταβολή της ωριαίας τους προθεσμίας και θέτει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των  κινδύνων σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των περιστατικών  θερμοπληξίας.

Ο  Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φωκίδας και οι Υπηρεσίες  που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας με βάση το σχεδιασμό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από την εκδήλωσή τους.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φωκίδας   έχει ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τις Οργανώσεις Εθελοντισμού ώστε να βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Οι Δήμοι της ΠΕ Φωκίδας  να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή προθυμία και να προχωρήσουν στην οργάνωση και διάθεση δροσερών και κλιματιζόμενων χώρων για το κοινό με την αντίστοιχη δημοσιότητα.

Ακολουθήστε τις παρακάτω βασικές οδηγίες για την προστασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην υγεία των πολιτών από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και θερμότητας.

Ειδικά:

Ποιός κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες:

 • ηλικιωμένοι

 • μωρά και μικρά παιδιά

 • έγκυες και θηλαστικές γυναίκες

 • άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

 • άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

 • άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση,

 • σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

 • άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

 • άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

 • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.

 • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

 • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.

 • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που

προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

 • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.

 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.

 • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.

 • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.

 • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.

 • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.

 • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.

 • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα. Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

 • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Παθολογικές καταστάσεις από υψηλές θερμοκρασίες και οδηγίες

αντιμετώπισης τους.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5 ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη μεταφορά τους πρέπει να εφαρμοστούν άμεσες μετρήσεις της θερμοκρασίας του σώματος:

Μεταφορά του θερμότηκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης απορρόφηση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστρων ή κρύων επιθέματος στο τράχηλο, κάτω άκρες και στομαχικές περιοχές, εμβάπτιση σε βρύση με κρύο νερό ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών (νερό ή αραιωμένο χυμό φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π.

Αναρτήθηκε από  Καρτερία  στις  2:54 μ.μ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.