Περσείδες: Έρχεται η θεαματική «βροχή» αστεριών σήμερα το βράδυ προς τα χαράματα της Τρίτης

Δευτέρα, 12 Αυγούστου 2019

Πιστών στο καλοκαιρινό «ραντεβού» τους, οι διάττοντες  Περσείδες , η πιο  εντυπωσιακή πτώση του καλοκαιριού  από  « πεφταστέρια », θα κορυφωθούν και αυτό το καλοκαίρι, το βράδυ της  εποχής της 12ης Αυγούστου, προς τα ξημερώματα της Τρίτης , στη νύχτα του ουρανού της χώρας μας και γενικτερα του βοριου ημισφαιρίου.

 

Οι Περσείδες είναι  εντυπωσιακές καθαρές διαττόντων , καθώς τα «πεταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, με συνήθως μακριές πυρινικές «ουρές».

Όσοι μένουν ξύπνιοι και εφόσον ο ουρανός δεν έχει καταιγίδες, θα έχουν την ευκαιρία να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο. Φέτος όμως, ακολουθεί  πανσέληνος  στις 15 Αυγούστου , με αποτέλεσμα η λάμψη από το μεγάλο φεγγάρι, που θα είναι αρκετά φωτεινό, να εμποδίσει σε ένα βαθμό την παρατήρηση των μετεωρών, έτσι θα γίνει ορατά μόνο οι πιο φωτεινές από αυτές.

Τι είναι οι Περσείδες

Σύμφωνα με την  NASA , το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, αν και φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα  βόρεια  –  νοτιοανατολικά , από την περιοχή του συνόρου του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν λίγο από τις 17 Ιουλίου περίπου, συμπυκνώνονται σταδιακά και  διαρκούν μέχρι τις 24 Αυγούστου . Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στο ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από Κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης.

Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο εν λόγω κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα του, τα οποία συνήθως έχουν  βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο , εισέρχονται στο γήινο ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου  60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμούς Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς μια βροχή διάττων, είναι – εκτός από την εμμονή – το  οπτικό πεδίο  να περιλαμβάνει όσο το  μεγαλύτερο τμήμα της σκοτεινής θάλασσας .

“ΚΑΠΤΕΠΙΑ”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.