Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αντίνιτσας

 

 

  Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:40Πανηγύρε η Ιερά Μονή Αντίνιτσας

Την 8η Σεπτεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή, πανηγύριε την ιστορική Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου Αντνίτσης.

Την παραμονή της γιορτής,  Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.00μ.μ.,  θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Πανηγυρική Εσπερίνος με την Ακτοκλασία, χοροστατούντος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και το Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Την Κυριακή, Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερόυμου.

Παρακαλούμε τους ευλάβους προσκυνητάς να προσέλθουν στην πανηγύρη της Μονής μας για να τιμήσουμε το Υπεκρινοποιημένο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Σύντομο ιστορικό της Ιεράς Μονής:

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Αντνίτσας βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Όθρυς.

Για τους ιδρυτές της μονής και τον τρόπο που ιδρύθηκε, η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και τα πολλά χρόνια της Τουρκοκρατίας που διήλθαν, οδηγούν στο μαρτύριο της ομιλικής παράδοσης. Η μία θρυλούμενη εκδοχή ιστοριών ότι:

«… όταν ξεκίνησαν οι σφαγές στην πόλη του Αϊδινίου, δύο Αϊδινιώτες πιθανώς κληρικοί, έφυγαν και ζήτησαν να εγκαταλείψουν την κεντρική Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας του Αϊδινίου. Έχοντας μαζί τους το ιερό παράθυρο της Αιδενιώτισσας Παναγίας οι δύο Αϊδινοίτες περνούσαν και έμειναν κοντά στην σημερινή θέση. Αποφασίστηκαν να διανυκτερεύσουν εκεί και το πρωί να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Όταν ήρθε το φως της ημέρας και έτοιμοι να αναχωρήσουν, διαπίστωσαν ότι η εικόνα της Παναγίας ήταν τόσο βαριά που ήταν αδύνατο να σηκωθεί και να συνεχίσει την πορεία τους. Το θαυματουργό αυτό γεγονός και με θεία φωτισμό, ερμηνεύτηκε ως επιθυμία της Παναγίας να παραμείνει στον τόπο αυτό για πάντα. Έτσι στην όμορφη πλαγιά της Όθρυος αποφάσισαν και δημιούργησαν το σπιτικό της Παναγίας της Αιδενιώτισσας,

Η ορφική αυτή παράδοση έχει συνδέσει τον τρόπο ίδρυσης με την ονομασία της Μονής. Θεωρεί ότι η λέξη Αντίνιτσα είναι παράγωγη λέξη (με σημαντική παραφθορά) και προήλθε από το όνομα της πόλης Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας.

Η άλλη κυρίαρχη άποψη είναι ότι το προσωνύμιο της έχει σχέση με την αρχαία πόλη Αντίνοητσα που ίδρυσε στο Όθρυ το Ρωμαίο Αυτοκράτορα Αδριανό στο Β μ.Χ. αιώνα.

Κατά την επανάσταση η Μονή έλαβε ενεργό μέρος και αποτέλεσε κέντρο αντίστασης και ορμητήριο των αγωνιστών. Κατά την εθνική ανεξαρτησία η Μονή με βάση το διάταγμα του 1833 του Οθωνίου διαλύθηκε και συγχωνεύθηκε με τη Μονή Αγαθόνος. Το 1834 το επισκέφθηκε ο Βασιλιάς Οθων, όπως φαίνεται από τη διασωθείσα προσφώνηση του ηγουμένου.

Το Μοναστήρι καταστράφηκε ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις το 1944 μαζί με το παρακείμενο Σανατόριο, οδηγώντας στην θανάτωση 36 ανθρώπων.

Το καθολικό που καταστράφηκε ήταν ένα χάρμα οφθαλμών όπως υποστηρίζεται από τους μελετητές. Ήταν αθωνικού τύπου, τετρακιόνιος σταυροειδής μετά το τρούλλο. Ήταν η αρχαιότερη Καθολική Μονή μεταβυζαντινών χρόνων, που μοιάζουν με τα αγιορείτικα καθολικά με τον Κωνσταντινοπολιτικό Σταυροειδή τύπο, με πλαγιές χορούς και μικρές τρουλόλα καρέκλες δεξιά και αριστερά του Αγίου Βήμα. Αντίγραφο αυτού του παλαιού Ναού είναι το σημερινό Καθολικό που αναδύθηκε το έτος 2000.

Από την καταστροφή εξαφανίστηκε μόνο η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας.

Σε ελάχιστο χρόνο, η αδιάκοπη ιστορική ζωή πέντε αιώνα της Μονής έπαψε. Ένα σπάνιο και μοναδικό Καθολικό στην κεντρική και τη νότια ηπειρωτική Ελλάδα έγινε σωρός ερείπίων.

Το 1968 από τους χριστιανούς της περιοχής ξεκίνησε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της Μονής. Το 1969 άρχισε η ανακατασκευή της. Ο ερχομός του νέου πατρός Αγαθονίκου Αναγνώστου το 1989 στον τόπο αυτό οδήγησε στην ανανέωση της Μονής. Με την φροντίδα του και των ευλογιών του Μακαριστού Μητροπολίτη Κυρού Νικολάου κατασκευάσθηκαν το Καθολικό στα πρότυπα του παλαιού, νέες πτέρυγες και κελλιά, τραπεζαρίες, καρέκλες, Κρυφο Σχολή και χώροι φιλοξενίας των πλουσίων.

Μετά την κοίμηση του π. Το αγαθονίκου το 2012 και ένα μικρό παύσι τεσσάρων χρόνων ο Μακάριστος Ποιμενάρχης μας εγκατέστησε την νέα αδελφότητα, η οποία αποτελείται από έξι πατέρες, τρεις εγκατέλειψαν στη Μονή και τρεις διαδέχθηκαν σε ενοριακές περιοχές της Μετροπολιτικής μας, με την Αγαμέου τον Πανοσιολό. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστάσεως.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.