Λαμία: Αύριο η έκθεση του «δικού μας» Κώστα Παπασταμούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη

Μια μοναδική ευκαιρία για το φιλικό κοινό της πόλης η έκθεση ζωγραφικής  «Παρά – Μυθολογία»  του Λαμιώτη  Κώστα Παπασταμούλη  που εγκαινιάζεται τη  Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 20:30.

Η έκθεση του Κώστα Παπαστανούλη, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, φιλοξενείται στο Δημοτικό Γκαλερί Λαμίας και θα διαρκέσει μέχρι τη Σάββατο 30 Νοεμβρίου.

Λίγες λέξεις για τον ζωγράφο

Ο Κώστας Παπασταμούλης γεννήθηκε στην Λαμία. Αφού τελείωσε την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στη Ζωγραφική (Νικολάου, Μόραλης), συνεχίζει τις σπουδές του με επιχορηγήσεις για πέντε χρόνια στο Παρίσι, στην Ecole Nationalle Superieure des Arts decoratifs και στην Ecole Nationalle Superieure des Arts Applique et Metiers d’Art Σορβόννης.

Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι ατομικές εκθέσεις (Ώρα, Τιτάνιο, Εποχές, Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας) και πολλές ομαδικές. Έχει συμμετάσχει σε 4 Πανελλήνιες εκθέσεις και έχει 4 συμμετοχές στο Διεθνές Σαλόνι Γάλλων ζωγράφων στο Παρίσι (Grand Palais) και επίσημη συμμετοχή στη Βουλγαρία το 1987. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Ένωσης Γάλλων Ζωγράφων. Έχει διατελέσει καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλλιτεχνικών Σπουδών και Γραφικών Τεχνών.

Έχει γράψει τα βιβλία: «Γραφιστικές εφαρμογές 1», «Χρώμα-Σκίτσο και αρχές ελεύθερου σχεδίου», «Το χρώμα και το σχέδιο στην ζωγραφική». Έργα του έχουν αγοραστεί από το Ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Πολιτισμού. Βρίσκονται επίσης στις Πινακοθήκες Ιεράπετρας, Λεωνιδίου Μυτιλήνης, στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, στο μουσείο Ι. Βορρέ, στην πινακοθήκη της Λαμίας, στην πινακοθήκη της Κορινθίας και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Στην διεθνή έκθεση του Grand Palais αγόρασε έργο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού. Το 2013, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας παρουσίασε την ενότητα των έργων του με θέμα: «Η Παρθενώνας και τα μνημεία με φόντο το βράχο της Ακρόπολης».

Λίγες λέξεις για την παρα-μυθολογία

«Η Παραμυθολογία είναι μια σειρά έργων που απασχολούν πολλά χρόνια.

Αφορμή και πηγή είναι η μυθολογία μας, τα ανάγλυφα και οι παραστάσεις των αγγείων μας.

Είναι μια σειρά έντονων χρωμάτων και σχετικών συνθέσεων, όπου κυριαρχεί μαζί με το χρώμα, το χρυσό και ένα παραμύθι.

Οι παραστάσεις αυτές δεν θέλουν να είναι συγκεκριμένες, ώστε να θυμούνται πρόσωπα και γεγονότα, αλλά να παρασέρνουν τον θεατή στη φαντασιωσή του και στην … προσωπική του μυθολογία ».

Κ. Παπασταμούλης

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.