ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τρεις νόμοι της περιφέρειας Στερεάς στις τρεις τελευταίες θέσεις στο πίνακα με τα ποσοστά γονιμότητας. Πρόκειται για την Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία. Στην «κορυφή» των νησιωτικών περιοχών της χώρας!

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται επίσης η Φώκαια ως προς την γήρανση του πληθυσμού (49 ετών ο μέσος κάτοικος της), ενώ στην κορυφή αυτού του καταλόγου «φανουράρει» ένα άλλο νομό της Στερεάς, Ευρυτανίας.

Στοιχεία που δεν έχουν απλώς ανησυχεί αλλά παρουσιάζουν ανησυχία όσον αφορά το Φωκίδα είναι τα στοιχεία για το δημογραφικό ζήτημα που πρόσφατα δημοσίευσε η Eurostat για το έτος 2017.

Σε ετήσια βάση η Eurostat συγκεντρώνει δημογραφικά στοιχεία σε επίπεδο περιφερειών και νομών από 37 χώρες που είναι μέλη του σχεδίου Unified Demography (Unidemo). Ειδικότερα, στο συγκεκριμένο έργο συλλέγονται και γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας και παρουσίασης δεδομένων που αφορούν, μεταξύ άλλων, γεννήσεις, θανάτους, γάμους, διαζύγια και μεταναστευτικές ροές.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί τα δεδομένα που αφορούν το έτος 2017. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εμπεριστατωμένη ανησυχία για τη δημογραφική κατάσταση στη Φωκίδα μάλλον ωφέλησε την αμείλικτη πραγματικότητα, όπως αυτή αποκαλύπτεται πλήρως από τα στοιχεία αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, η Φωκίδα είναι μεγαλύτερη από τα ποσοστά της γονιμότητας στη χώρα, καταλαμβάνοντας την 52η και τελευταία θέση με δείκτη γονιμότητας 0,81, όταν η προτελευταία Φθιώτιδα παρουσιάζει δείκτη 1,08! Σύμφωνα με την έρευνα, ο δείκτης αυτός συνιστά το αποτέλεσμα του Λόγου των γεννήσεων ενός έτους στο μέσο πληθυσμό του ίδιου έτους και, γενικότερα, λόγο γεννήσεων μιας περιόδου στον μέσο πληθυσμό της ίδιας περιόδου. Εκτός της Φθιώτιδας, ο πίνακας με τους πέντε χειρότερους στις επιδόσεις νομού κλείνει την Ευρυτανία – 1.10, τη Ροδόπη – 1.15 και τον νομό Ιωαννίνων με 1.17.

Αντίθετα, στην καλύτερη περίπτωση, μια Ελλάδα που γενικά αποπροσανατολίζει τον πληθυσμό, βρίσκονται οι εξής περιοχές με τους ακόλουθους δείκτες: Δυτική Αττική – 1.77, Ζάκυνθος – 1.76, Λέσβος – Λήμνος – 1.65, Χανιά – 1.5ι και Ξάνθη – 1.58.

Αναλογική είναι και η εικόνα για την γήρανση του πληθυσμού. Η Φωκίδα βρίσκεται στην 4η θέση με τον πλέον ηλικιωμένο πληθυσμό στη χώρα με μέσο όρο τα 49,4 έτη. Πρώτος νομός στη σχετική κατάταξη είναι η Ευρυτανία, της οποίας ο μέσος κάτοικος είναι 55 ετών (!) Και ακολουθεί σε κάποια απόσταση το νομό Σερρών με μ.ο. 50,1.

Πηγη: fokidanews.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.