Χ.Κ. Παρνασσού: Σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Φωκίδας

23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

Συζητούμε για τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Φωκίδα, την προστασία του ύφους και του χρώματος των χωριών μας και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

Όλα τα παραπάνω έχουν σημείο αναφοράς και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Χιονοδρομικό που αγαπάμε ιδιάιτερα και προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πράγματα μπροστά στην ανάπτυξη και εξέλιξη του

Η ανάπτυξη του χιονοδρομικού, του χειμερινού τουρισμού και των δραστηριοτήτων του βουνού, είναι μία από τις ευκαιρίες της Χώρα και της Φωκίδας για ποιοτική τουριστική δραστηριότητα.

Ο Βασίλης Παναγού και η Αφροδίτη Παπαθανάση

Το αύριο του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού σε Φτερόλακα και Κελάρια, μετά και τον εκσυγχρονισμό του, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την κλιματική κρίση.
Μπορεί να προσελκύσει δραστηριότητες όλο το χρόνο, χωρίς χιόνι, ενώ η παράταση της διαδρομής πρέπει να αναζητηθεί και στην ανάπτυξη πιστών σε μεγαλύτερες υψόμετρα και στην δαπανηρή λύση, που πρέπει να καταστεί λειτουργική και οικονομικά βιώσιμη, σε αυτό το χειμώνα .

Η Φωκίδα είτε σωστά είτε λόγω των συνθηκών επέλεξε την ήπια ανάπτυξη της περιοχής των Δημοτικών Ενότητας, Καλλιέων, Γκαρίας και Παρνασσού.
Ο σεβασμός στο χρώμα της περιοχής και το φυσικό περιβάλλον, μοντέλο διαφορετικό από την ισχυρή τουριστική πίεση που δέχεται η Αράχωβα, δίνει σήμερα ισχυρά πλεονεκτήματα και μπορούμε να σχεδιάσουμε προτάσεις συνολικής και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι οι άνθρωποι του, οι στελέχη του και οι εργαζόμενοι του, οι δάσκαλοι χοροδρομίων και για τους λόγους αυτούς απαιτούνται υψηλές προδιαγραφές επαγγελματικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας. Για την κατάρτιση των στελεχών του Χιονοδρομικού πρέπει να είναι συνεχής και σε κάθε στάδιο πρόληψης ατυχημάτων και να θεραπεύει κάθε δυσλειτουργία και ασφάλεια.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, αναζητούμε διαρκώς βιώσιμη, περιβαλλοντικά ορθή, διαδικασία λειτουργίας.
· Χρειαζόμαστε μέτρα και πολιτικές, και από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που θα διαχειρίζονται ορθά και σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αποθήκευσης και διαχείρισης υδάτων, διαχείρισης απορριμμάτων.
· Πρέπει να σχεδιάζετε, να αξιολογείτε τις προτεινόμενες προτάσεις για τη δημιουργία τεχνητού χιονιού και να αξιολογείτε τις προτεινόμενες επιπτώσεις από την κλιματική κρίση.
· Χρειαζόμαστε τα υψηλτερα δυνατά διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

Για το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής δεν επιλέγουμε ξενοδοχεία και μεγάλες μονάδες πάνω στον βουνό, σε στενό κίον γύρω από το Παρνασσού Σκι.
Δεν θέλουμε δηλαδή, επιπλέον επιβάρυνση του Παρνασσού με τεράστιες υποδομές, ένα νέο τύπο all inclusive, που θα κρατά τον ακριβό τουρισμό σε συγκεκριμένα σημεία.
Θέλουμε να διατηρήσουμε το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής των Χωριών της Δημοτικής Ενότητας του Παρνασσού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους πορεία, ενώ παραμένουν συνεργασίες όπως η διάθεση και προβολή των τοπικών προϊόντων της Φωκίδας μέσω των υποδομών του Χιονοδρομικού.

Θέλουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο μέρος της ζωής μας. Στις σχολές μας, στις επιχειρήσεις μας, στο δικαίωμα μας για αναψυχή. Δεν μπορούν να αναπτυχθούν πέρα ​​και μακριά, ως “είδος πολυτελείας” για τους κατοίκους, αφήνοντας μόνο πίσω προβλήματα διαχείρισης.

Οι υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου του Παρνασσού πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο, για να φιλοξενήσουν επισκέπτες, ορειβάτες, αλεξιπτωτιστές, αθλητές και ερασιτέχνες ποδήλατο.
Χρειαζόμαστε για αυτό μικρά έργα σήμανσης και μονοπάτια που η Περιφέρεια Στερεάς θα μπορούσε να στηρίξει. Η σήμανση προς και από το Χιονοδρομικό, ορειβατικά, ιστορικά και αρχαιολογικά δρομολόγια, σπηλαίων. Για το Δήμο Δελφών, ο πλούτος των διαδρομών αυτών θα μας καταπλήξει όλους.

Η απλή αρχή, αυτή της ασφαλούς πρόσβασης, για τη Φωκίδα, Οκτώβριος του 2019, παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης της οδού μεταξύ Φτερόλακας προς Κελάρια και η σήμανση, διαγράμμιση, με κίτρινο χρώμα της οδού Δόκανο – Επτάλοφος- Λιλαία.

Για όλα τα παραπάνω, χρειάζεται η σαφής προγραμματική τοποθέτηση της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Στερεάς.

Από πλευράς της η Περιφέρεια πρέπει άμεσα να συνεργαστεί, με τα συναρμόδια Υπουργεία για ζητήματα που αφορούν :
· την εξοικονόμηση ενέργειας,
· την ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
· την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Επίσης οφείλει να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για :
· την συντήρηση του οδικού δικτύου από Φτερόλακα προς Κελάρια και την σήμανση, διαγράμμιση, με κίτρινο χρώμα, της οδού Δόκανο – Επτάλοφος – Λιλαία.
· την κατάθεση ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης μονοπατιών και σήμανσης διαδρομών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων τουρισμού και αναψυχής με την χιονοδρομία και θα επιτρέψουν την λειτουργία του Χιονοδρομικού όλον το χρόνο.
· την συνεργασία της με τον αρμόδιο Υφυπουργό Αθλητισμού για φιλοξενία αγώνων και εκδηλώσεων στο Χιονοδρομικό καθόλη την διάρκεια του έτους.
· την συνεργασία της με την Διοίηκηση της ΕΤΑΔ ΑΕ και τους Επιχειρηματίες που εκμεταλλευόνται τις μον´αδες εστίασης του Χιονοδρομικού, για προώθηση τοπικών προϊόντων στις υποδομές εστίασης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού

Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση οφείλει να συζητήσει ουσιαστικά με την Κυβέρνηση για το μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης του Χιονοδρομικού και την ήπια ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

  1. Χρειαζόμαστε την δέσμευση της Κυβέρνησης οτι, σε κάθε σενάριο, δεν θα επιτρέπει η ανάπτυξη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή γύρω από το Χιονοδρομικό.

  2. Επίσης, πως μέσα από το ΕΣΠΑ ή και άλλες πηγές χρηματοδότησης και την συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων , θα εξασφαλιστουν οι αδειοδοτήσεις και η χρηματοδότηση αυτών, για ζητήματα όπως :

    · η εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

    · η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων,

    · η αντιμετώπιση επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, με ανάπτυξη νέων πιστών, λύση τεχνητού χιονιού, προστασία από χιονοστιβάδες.

  3. Το Προεδρικό Διάταγμα του Παρνασσού παραμένει στο συρτάρι, καθώς οι εξισώσεις είναι δυσκολίες, αλλά μια θετική πρόταση θα δημιουργούσε ένα σαφές πλαίσιο χωρικών δραστηριοτήτων και θα διευκόλυνε προβλήματα οικισμών και χωριών.

Η συνεργασία και η δημόσια τοποθέτηση για τα θέματα της Χιονοδρομικής, όλων των εμπλεκομένων, θα βοηθήσει ουσιαστικά να προχωρήσει, τόσο για τις υποδομές του Χιονοδρομικού, όσο και για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.