Μην ξεχάσετε! Απόψε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

 Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2019 11:03Μην ξεχάστε!  Απόψε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα πίσω

Ξημέρωματα Κυριακής γυρίζουμε σε χειμερινή ώρα ….

Η αλλαγή ώρας στην χειμερινή θα πραγματοποιηθεί στις επόμενες ημέρες της Κυριακής του Οκτωβρίου. Φέτος, αυτή η Κυριακή είναι στις 27 Οκτωβρίου όταν και οι δείκτες των ρολογιών θα γυρίσουν μία ώρα πίσω.

Όποια από εσάς έχετε ηλεκτρονικά ρολόγια, η αλλαγή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν κατά τόπους οι σέρβερρ των παρόχων.

Η επόμενη αλλαγή ώρας θα γίνει το Μάρτιο του 2020 καθώς και το επόμενο Οκτώβριο (2020) και ενδεχομένως και το Μάρτιο του 2021.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποφασίσει την  κατάργηση  της αλλαγής ώρας το 2021.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να διατηρήσουν τη θερινή ώρα μόνιμα, ενώ για τα κράτη μέλη που επιθυμούν το χειμώνα, έγινε το τελευταίο Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Γιατί αλλάζει την ώρα

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των επτά μηνών της ωριαίας ώρας εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την αιγίδα της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από το 1996 ισχύει μια ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία το άνοιγμα γυρίζουμε τις ρολόγια μία ώρα μπροστά (για να εκμεταλλευτούμε το φως της ημέρας για μια επιπλέον ώρα), ενώ το φθινόπωρο θα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.