Μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας επισκέφθηκαν το νεοκλασικό του Μοσκαχλαϊδή (φωτο)

d9Ένα από τα πιο επιβλητικά νεοκλασικά αρχοντικά σπίτια της Αμφισσάς επισκέφθηκαν τους μαθητές της ΣΤ Δημοτικής του 3ου Δημοτικού Σχολείου, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αμφισσά σε αγγίζει … με την κουλτούρα της».

Η κατοικία Μοσκαχλάϊδη σε μαγεύει με την εντυπωσιακή της όψη και τις εξωτερικές χρωματισμούς της, που είναι ασυνήθιστες για την περιοχή μας. Το κτίσιμο του σπιτιού ξεκίνησε το 1886 και τελείωσε το 1902. Ανήκε στον Γιάννη Μοσκαχλαΐδη, ευκατάστατο ελαιόμπορα – από 20 ετών – με δραστηριότητα και εξαγωγή ελιών στην Ρωσία, όπου και εκεί έγινε μεγάλη περιουσία.

Είναι διαμπερό (110 τμ περίπου ο κάθε όροφος), χτισμένο από πέτρα που προέρχεται από την Τήνο και έχει ένα μοναδικό κολλώδες – όπως είναι το σημερινό τσιμέντο – που λέγεται «πορτσλάνη», το οποίο έχει τις τρύπες στα πετρώματα του. Όλοι οι μαστορέτες που το κτίζουν ήταν νησιώτες, από την Τήνο. Οι οροφογραφίες έχουν γίνει από μαστόρους που τους έφεραν όλοι από τη Ρωσία.

Το κόκκινο εξωτερικό χρώμα είναι επίσης από την Ρωσική και συγκεκριμένα από την Οδησσό, αφού ο Γιάννης Μοσκαχλαϊδής ήταν ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Η Ελλάς», το οποίο σήμερα βρίσκεται στην αποβάθρα του Οδησσού και είναι η κυβέρνηση της πόλης εκεί.

Ήταν η πρώτη κατοικία στην Αμφισσα που είχε τα τουαλέτα μέσα και οι τοπικές εφημερίδες έγραψαν τότε ότι «ο Μοσχαχλαΐδης έβαζε το νήμα στο σπίτι», όλα τα τουαλέτα εκείνης της εποχής ήταν έξω από τα σπίτια. Ο ιδιοκτήτης όταν ολοκλήρωσε το σπίτι του παντρεύτηκε τη Βασιλική Γάτου και τότε κατοικήθηκε και το υπέροχο αρχοντικό για πρώτη φορά. Ολόκληρο το σπίτι στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες που βρίσκονται στο υπόγειο.

Δείγμα αρχοντιά αποτελούν τα αναγλυφόμενα ζωγραφικά οροφές τόσο του διαδρόμου όσο και του σαλονιού. Εντυπωσιακή είναι η τοιχογραφία του πάνω ορόφου, στο διάδρομο, χωρισμένη σε κάθετο ορθογώνιο που στο κέντρο σχηματίζεται ένα λουλούδι σε κόκκινο φόντο. Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα παρουσιάζεται η τοιχογραφία της οροφής στο σαλόνι. Αποτελείται από ένα κορνίζα με πλούσια διακοσμητικά σχήματα σε γκριζόμπλε αποχρώσεις. Η τελευταία ζώνη της κορνίζας είναι η πιο φαρδιά με έντονο κόκκινο διάγραμμα πάνω σε ροζ φόντο και που πλαισιώνει μορφοποιημένα φυτά και λουλούδια. Στο κέντρο του τάβανου παρατηρούμε μια κυκλική διάταξη των λουλουδιών που καταλήγουν σε χρυσό γυψό ανάγλυφο. Να σημειωθεί ότι στο επάνω όροφο λειτουργούσε ένα ξεχωριστό, μεγάλο δωμάτιο, σαν βεστιάριο.

Το σπίτι διαθέτει 15 παράθυρα – για να μπαίνει σε άφθονο το φως του ήλιου – και τρεις μπαλκονόπορτες. Έχει κριθεί διατηρητέο ​​από το Υπουργείο Πολιτισμού και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σε ένα μπαούλο της κατοικίας υπήρχαν ρουσικα ρουβλια, τα οποία ο ιδιοκτήτης τους είχε από τις συναλλαγές της στη Ρωσία και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να τα δουν.

Η πρωτότυπη είναι και η σιδερένια είσοδος του σπιτιού με το οικόσημο και οι αρχικές του ιδιοκτήτη ΑΜ. Οι όμορφες διακοσμήσεις των τριαντάφυλλων που έχουν μια εποχή ζωής.

Στο σπίτι δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης, ξεχωριστά από κάποια στρώματα που έχουν γίνει στα νταβάνια και έχουν καλύψει ορισμένες οροφές του οίκου. Ο πρώτος ιδιοκτήτης πέθανε το 1921 και μετά από 40 μέρες γεννήθηκε ο γιος του, τον οποίο ονόμασαν και αυτός ο Γιάννης.

Ευχαριστούμε τον Λάμπρο Λαμπρόπουλο και τον σύζυγό του Έφη για την περιήγηση που έκαναν, για τις πληροφορίες που μας έδωσαν και για την καλοσύνη τους.

Η Αμφισσα συνεχίζει να είναι η πόλη με μοναδικό πολιτισμικό πλούτο και με τις νεοκλασικές οικίες της να αποτελούν μνημεία που μαγεύουν τον καθένα που τις επισκέπτεται !!!!!

Με εκτιμηση

Νικόλαος Παπούλιας

Περισσότερα φωτοραφίες  εδώ

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.