Οινοχώρι

giona (2)

Στις κατάφυτες από βελανιδιές Ν.Δ κλιτείς της Οίτης, που καταλήγουν στις πηγές του Βοιωτικού Κηφισού και στις ενωτικές βουνοπλαγιές της με τις βουνοπλαγιές της Γκιώνας, συναντάμε το όμορφο Οινοχώρι, ένα χωριό 115 κατοίκων, χτισμένο σε υπήνεμη και ηλιόλουστη τοποθεσία με θέα τις οροσειρές του Παρνασσού και του Καλλίδρομου.

Βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ από τη Γραβιά, σε υψόμετρο 870 μ., ανάμεσα σε χωματώδεις λόφους κατάφυτους από δρυς, κέδρα, έλατα και σπάρτα, ενώ θεόρατα πλατάνια σκεπάζουν τις πηγές και τις ρεματιές συνθέτοντας ένα τοπίο ανυπέρβλητου φυσικού κάλλους. Στην είσοδο του χωριού, φθάνοντας από το δρόμο Γραβιάς – Καστελλίων, δεσπόζει επιβλητικός ο πέτρινος βράχος “Ψηλό Κοτρώνι ” ύψους 100 μέτρων, με τη δική του ιστορία, κατάλληλος για αναβάσεις και αναρριχήσεις.

Επίσης αναπλάστηκε και εξωραίστηκε η πλατεία της πηγής Κεφαλοβρύσου, στην κορυφή σχεδόν του οικισμού, που με τα πανύψηλα πλατάνια και τους τεράστιους στρογγυλούς βράχους αποτελεί χώρο ανυπέρβλητης φυσικής ομορφιάς προσφερόμενο για ηρεμία, νηφάλιες αναζητήσεις και ψυχοσωματική ανανέωση. Το κατάλληλα αξιοποιημένο γήπεδο μπάσκετ στο κέντρο του χωριού με τις επενδεδυμένες με πέτρα κερκίδες παραπλεύρως της κεντρικής πλατείας, συμπληρώνει τη γενική ομορφιά και αρχοντιά του κεντρικότερου σημείου του οικισμού και προσφέρεται κάλλιστα για την διεξαγωγή σοβαρών αγώνων.

Η ανέγερση σύγχρονου Κοινοτικού ξενώνα που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, παρέχει στέγη εστίασης και ύπνου καθώς και χώρους ψυχαγωγίας στους επισκέπτες, παράλληλα δε, προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στο χωριό και συμβάλλει καθοριστικά στην επιδιωκόμενη ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό και με την λειτουργούσα κάθε χρόνο Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή.

Αποστάσεις: 45 χιλιόμετρα από Λαμία 190 χιλιόμετρα από Αθήνα μέσω Κάστρου-Ορχομενού. 140 χιλιόμετρα από Πάτρα μέσω Ρίου Αντιρίου-Ναυπάκτου.

Τηλ.:2265061145 ή www.dryoph.gr

Ταχ. Κωδικός : 33057 Τηλ.: +30 22650

Υψόμετρο:870 μέτρα

Γ. Μήκος 22o :21′ 23″ E Γ. Πλάτος 38o :42′ 2″ N

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.