ΣΗΜΕΡΑ: Μια βόλτα στην πιο σημαντική στιγμή της Αντίστασης – Ελάτε να περπατήσουμε στη γέφυρα του Γοργοποτάμου

Η « Ιστορική διαδρομή του Γοργοπόταμου » θα πραγματοποιηθεί αυτή τη Σάββατο και εντάσσεται στο πλαίσιο της Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Δήμος Λαμιέων, οι «Φίλοι του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και της Σύγχρονης Ιστορίας του Ρουμελίου», τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Φθιώτιδας, ο Όμιλος Φίλων του Δασσού, ο Σύλλογος Νεολαίας Γοργοπότμου «Η Ζωοδόχος Πηγή» και οι «Φίλοι των Α.Σ.Κ. .Ι »πραγματοποιούν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την  «Ιστορική Διαδρομή Γοργοποτάμου»  Το  Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019, ώρες 13:30 και 15:00 και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, ώρα 13:30  με αφετηρία το χώρο του επετειακού εορτασμού.

Ήταν 25 Νοεμβρίου 1942 όταν 150 αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. με τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του Ε.Δ.Ε.Σ. με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Βρετανοί της ΣΟΕ ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Ετοιμάστηκε για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση της ένοπλης Εθνικής Αντίστασης που συνδέθηκε με το συνασπισμό του αντιφασιστικού αγώνα στα πρόθυρα του Β ‘Παγκόσμιου Πολέμου. Η επιτυχία της κατέδειξε τις δυνατότητες του ένοπλου αγώνα και της ενιαίας αντιστασιακής δράσης, πυκνώσει τις γραμμές της πάλης εναντίον των κατακτητών και τόνωσε την αντιφασιστική αντίληψη των Ελλήνων.

 

Ο Γοργοπόταμος έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

Μέσα από την ιστορική διαδρομή Γκοργοπόταμου ανακαλύψουμε πως σχεδιάστηκε μία από τις σημαντικότερες ένοπλες αντιστασιακές δράσεις κατά των κατακτητών. Περιγράφουμε στιγμιαίως πώς πραγματοποιήθηκε η κορυφαία δολιοφθορά ενέργειας στην κατεχόμενη Ελλάδα. Μάθαμε για τους πρωταγωνιστές, τις δυσκολίες, τον αντίκτυπο της μάχης και τις εκτελέσεις των Ελλήνων πατριωτών από τους κατοίκους. Παρακολουθεί τις μεταπολεμικές περιπέτειες της εορτασμού της αναμνήσεως με την έκρηξη της τοποθετημένης νάρκης στην πρώτη επίσημη γιορτή και τον ορισμό της γιορτής ως πανελλήνιο μέρα της Εθνικής Αντίστασης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.