Την Κυριακή η έναρξη του Διεθνούς Συμποσίου του Yale για το ελαιόλαδο

25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Στόχος του Δήμου Δελφών είναι να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης της περιοχής μέσω των προϊόντων της, και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, αξιοποιώντας το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα.

Η ανακοίνωση του Δήμου Δελφών έχει ως εξής

«Το Διεθνές Συνέδριο του Πανεπιστημίου του Γιάλλου για το Ελαιόλαδο και την Υγεία»
Δήμος Δελφών βοηθός σημαντικής επιστημονικής συνάντησης

Το Πανεπιστήμιο Yale, με βασικούς υποστηρικτές του Δήμου Δελφών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία» («2ο Διεθνές Συμπόσιο Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία») θα διεξαχθεί στις Δελφούς από την 1 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2019, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Το «2ο Διεθνές Συμπόσιο», ως μέρος της συνεχούς πρωτοβουλίας του Ινστιτούτου Ελιάς του Γέιλ, διερευνά το μέλλον της ελιάς, τα προϊόντα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη και την πλανητική υγεία. Αναμένεται να δώσει στους παριστάμενους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, σε μια καθαρά επιστημονική δράση, η εργασία της οποίας θα είναι μόνο στην αγγλική γλώσσα.

Η πρώτη ενότητα της συνόδου θα είναι αφιερωμένη στη σχέση της ελιάς με τη διατροφή. Θα εξετάσει τις τροφές που βασίζονται στην ελιά, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, όπως ο κλινικός γιατρούς, ο αγρότης και ο μαγειρά. Η δεύτερη ενότητα θα εξετάσει τα παράγωγα της ελιάς και του ελαιολάδου, προσπαθώντας να παρουσιάσει την έρευνα που έχει φτάσει σήμερα, αλλά και την τάση να διευρυνθούν αυτά τα «σύνορα». Η τρίτη ενότητα αφορά την υγεία του πλανήτη, θέτοντας στο επίκεντρο τα δύσκολα ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας και επεξεργασίας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν την βιομηχανία που ασχολείται με τα προϊόντα και τα παράγωγα ελαιόλαδου, με κύκλους εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το ταμείο είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,

Η τέταρτη ενότητα περιλαμβάνει την παρουσίαση των ελαιολάδων και τις πρακτικές προώθησης τους από διάφορες περιοχές του κόσμου. Η πέμπτη ενότητα στρέφει το ενδιαφέρον της στον τρόπο παραγωγής της ελιάς, με έμφαση στις φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους, ενώ θα παρουσιάσει αγαπημένα στο κοινό τρόπους κατανάλωσης μέχρι τις δημογραφικές ιδιότητες των καταναλωτών της ελιάς και των προϊόντων της.

Στόχος του Δήμου Δελφών είναι να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο προσέλκυσης της περιοχής μέσω των προϊόντων της, και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους, αξιοποιώντας το σύνολο των εργαλείων που είναι διαθέσιμα.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκάλης σημειώνει ότι «Η εκτοστροφή είναι βασικό ζήτημα της νέας Δημοτικής Αρχής και θα επιτευχθεί με συγκεκριμένες δράσεις που θα φέρουν την Φωκίδα πιο δυνατά στο χάρτη των περιοχών που συνδυάζουν αρμονικά την πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό». Και κατέληξε: «Η πεποίθηση μας είναι ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στην τύχη του, καθώς η ανταγωνισμός σε σημαντικούς κλάδους που ο Δήμος Δελφών οφείλει να στραφεί είναι τεράστιος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε απόφαση μας πρέπει να βασίζεται σε ένα σοβαρό και ευρύτερο σχεδιασμό, με προκαθορισμένους στόχους, αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.