Έκθεση του Γιώργου Ξένου στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο των Δελφών

 

 Δευτέρα, 10 Δεκ. 2012 10:47
  Γιώργος Σιμόπουλος

Η έκθεση του Γιώργου Ξένου με τίτλο «Διερχόμενοι», παρουσιάζεται στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Δελφών από 16 Δεκεμβρίου 2012 έως 30 Απριλίου 2013. Η ενότητα των έργων που θα εκτεθεί έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, εστιάζει στη διαχείριση και μετάδοση της πληροφορίας και εντάσσεται σε έναν ελλειπτικό τρόπο επικοινωνίας, σε ένα άλλο είδος «χρησμού». Ο καλλιτέχνης ερευνά εδώ και πολλά χρόνια το ίχνος, την εικόνα, τον άνθρωπο, τον χρησμό και τη γραφή, έννοιες καθοριστικής αξίας για το παρόν και το μέλλον του.

Στον ιερό χώρο των Δελφών, όπου διερχόμενοι συνέρρεαν από παντού για να αποσπάσουν πληροφορίες-χρησμούς, τα έργα του Ξένου, φιλοτεχνημένα με σύγχρονη εικαστική οπτική, αποκτούν συμβολική διάσταση και δημιουργούν νέα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας και πολιτισμού. Οι «Διερχόμενοι» σηματοδοτούν έναν αναστοχασμό -φόρο τιμής στο Δελφικό πνεύμα και φως- συνεχίζοντας τον διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Κεντρικός άξονας της έκθεσης είναι η εγκατάσταση των «Διερχομένων», ένα πλήθος ανθρωπίνων περιγραμμάτων από σίδηρο, οι επτά Πύλες, εγκατάσταση από σίδηρο, η Κιβωτός της Πληροφορίας, εγκατάσταση από plexi glass, ο Απόλλων, ακρυλικό σε χαρτί, η Πύλη της Γραφής, μελάνι σε χαρτί κ.ά.

Ο Γιώργος Ξένος (Αθήνα, 1953) αποφοίτησε το 1982 από την “Ecole Nationale Superieure des Beaux – Arts, Section des Arts Plastiques” στο Παρίσι. Την περίοδο 1988-1992 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο και από το 1993 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του έχει εκθέσει στην Galerie Jean Bernier (1986), στο Pergamon Museum του Βερολίνου (1992), στο Winckelmann Museum της πόλης Stendal (1991, 2002), στο Κτήριο Κωστή Παλαμά -Πανεπιστήμιο Αθηνών (1997), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2007), στο Μουσείο Μπενάκη (2009), στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών (2011), στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2012) κ.ά.

Ελ. Μ.  ΑΠΕ ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.