Κάστρο Λαμίας: Γνωριμία του κοινού με τον αρχαιολογικό χώρο του ΕΜΠΟΡΙΟΥ

18 Φεβ

 

 

6111134b69b9dcb9c953bb227317f7fc_M

Στο πλαίσιο της ΄Εκθεσης Φωτογραφίας «ΕΜΠΟΡΙΟΝ. Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική χερσόνησο», η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, διοργανώνει εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στο Κάστρο Λαμίας την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 ώρα 11.00 π.μ. για την γνωριμία του κοινού με τον αρχαιολογικό χώρο του ΕΜΠΟΡΙΟΥ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει προβολή ταινίας μικρού μήκους, διάλεξη του αρχαιολόγου δρ Manuel Arjona, απαγγελία ποιημάτων με συνοδεία ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου και περιήγηση στο χώρο της έκθεσης, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται έως 31/3/2013 (Ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Κυριακή 8.00 π.μ. – 3.00 μ.μ., πληροφορίες 22310 29992)

Το Εμπόριον (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 6ου αιώνα π.Χ. στη θέση παλαιότερης εγκατάστασης στα μεσογειακά παράλια της Καταλωνίας από ΄Ελληνες της ιωνικής Φώκαιας στο πλαίσιο της εξάπλωσης της αποικιακής δραστηριότητας της πόλης στη δυτική λεκάνη της Μεσογείου και συνέχισε να κατοικείται κατά τη Ρωμαϊκή εποχή και τον Μεσαίωνα. Το όνομα Εμπόριον είναι αποκαλυπτικό του επαγγέλματος των κατοίκων, το οποίο από την αρχή καθόρισε την ίδρυση του οικισμού. Ο μικρός αρχικά εμπορικός σταθμός, χάρη στη θέση του σε σημείο–κλειδί για τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους των Ελλήνων στο δυτικότερο άκρο της Μεσογείου, στην εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων των Πυρηναίων και στη συνεργασία αποίκων και γηγενών, σύντομα εξελίχθηκε σε πόλη και σημαντικό λιμάνι. Αυτή η εμπορική δραστηριότητα διευκόλυνε την μετάδοση πολιτιστικών επιρροών που αφομοιώθηκαν από τους ΄Ιβηρες και οδήγησαν στη δημιουργία του ιβηρικού πολιτισμού. Η λειτουργία του Εμπορίου ως πύλης εισόδου και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο αναδεικνύει την κομβική σημασία της αρχαίας Ελλάδας στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού πνεύματος.
Στη διάρκεια των εκατό χρόνων ανασκαφών από το 1908 μέχρι σήμερα στον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ιβηρικής χερσονήσου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μια πυκνοκατοικημένη αρχαία ελληνική πόλη με ισχυρά τείχη και προμαχώνες, λιμενοβραχίονα, ιερά, σπίτια, ψηφιδωτά δάπεδα, ανάγλυφα, ελληνικές επιγραφές, κοσμήματα, κεραμική εισηγμένη από την Αθήνα και την Ιωνία, ασημένιες δραχμές, αλλά και το μαρμάρινο άγαλμα του θεού Ασκληπιού, το οποίο εκτίθεται μαζί με τα υπόλοιπα κινητά ευρήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλωνίας.

http://mag24.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.