Ορεινή Ποδηλασία: Λίμνη Νευρόπολη (Φθιώτιδα)

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 13:27

Ορεινή Ποδηλασία: Λίμνη Νευρόπολη (Φθιώτιδα)

Η λέξη «Νευρόπολη» προέρχεται από τις λέξεις Νεβρός= ελαφόπουλο και Πόλη.

Το όνομα πάρθηκε γιατί σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η περιοχή ήταν γεμάτη με ελάφια.

 

Η κορυφή που βρίσκεται πάνω από τις Θερμοπύλες ονομάζεται Ελαφοβούνι. Άλλες γνωστές τοποθεσίες στους φίλους του Καλλίδρομου είναι η Αγορασιά[το μέσον της Ανοπαίας ατραπού], η Καλαμποκιά, [με την Καλογερόβρυση, το Aχμάτι, τη Λιαθίτσα και το Χαλίκι με τη βρυσούλα του], και στην κορυφή ποιος άλλος; ο Αη-Λιάς !!!, [Παλιοβορός] Δεξιότερα είναι τα Ισώματα ,το Μουρούζο με τις λάκες του ,οι Λυκότρυπες και τα Λαζαρά με τα Χοντρά δέντρα, το Ψηλόραχο, τα Καρτέρια και η Κεδρόραχη με τις Ντουσκόλακες δεξιά της, το Στρώμα και το Μεγάλο Χάραμα[Μακριά Λούζα] που οδηγεί στα Νεραϊδάλωνα,στο Ξεροπήγαδο, στην Κορομηλιά κι από εκεί στην επιβλητική Γκιόζα.

Το Καλλίδρομο είναι βατό, γι’ αυτό και το όνομά του, και έχει πάρα πολλά αλώνια και τσουμάρια, πηγές με βρύσες και ποτίστρες, σπάνια βότανα και μανιτάρια.

Είναι λατρεμένος τόπος για τους παροικούντες, και ιδιαίτερα για τους κατοίκους του Παλαιοχωρίου Δωριέων, οι οποίοι έχουν στην περιφερειά τους το μεγαλύτερο κομμάτι του, είναι από τούς πρώτους που καθιέρωσαν γιορτές στην Νευρόπολη και ανέδειξαν την περιοχή, αρχικά στο νομό Φθιώτιδας κι αργότερα στους αναρίθμητους φίλους του πανέμορφου Βουνού της Καλλιδρομίας Γης.

photo – κείμενο: Βασίλης Κατσαβριάς

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.