Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο του Ευρίπου και γιατί παρατηρείται μόνο σ΄έναν ελληνικό πορθμό στην Χαλκίδα;

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

Τα «τρελά νερά» στην Χαλκίδα!

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθείς στο Σταθμό του Ευριππού, στη Χαλκίδα και να μην έχεις πει για το μοναδικό φαινόμενο του Ευριπού με τα «τρελά νερά» που αλλάζουν κατεύθυνση  ανά 6 ώρες ! Που οφείλεται όμως στο εντυπωσιακά σύνθετο φαινόμενο του Ευριππού που παρατηρείται μόνο στη Χαλκίδα; Εξηγούμε κάτω με απλά λόγια:

 

 

Ο δίαυλος του Ευρίπου

Ο Δίαυλος του Ευρίπου είναι μια στενή λωρίδα θάλασσας μήκους 39 μέτρων, μήκους 40 μέτρων και βάθους περίπου 8,5 μέτρων, που συνδέει το Βόρειο Εύβοικο με το Νότιο Εύβοικο, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας στη Χαλκίδα. Τα ύδατα του διαύλου συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα αλλάζουν και το δρόμο κίνησης, κατευθύνονται προς το Βόρειο και άλλοτε προς το Νότιο Ευβοϊκό. Οι επιστήμονες και μετά παρακολουθούν συστηματικά το φαινόμενο παρατηρούσαν ότι ενώ στις 22-23 ημέρες παρουσίαζε κανονικότητα στην αλλαγή του χρόνου ανά περίπου 6 ώρες περίπου, όπως ακριβώς και η παλιρροιά, στις υπόλοιπες 6-7 ημέρες του μήνα το ρεύμα έγινε τόσο ακανόνιστο που μπορούσε να αλλάξει φορά ακόμα και 14 φορές μέσα στο ίδιο 24ωρο!

Κάπως έτσι κατέληξε ότι το κανονικό ρεύμα αντιστοιχεί στις συζυγίες, ήτοι 11-12 ημέρες γύρω από το νέο σελήνιο και άλλες κατά τη διάρκεια της πανσέληνος, ενώ η ακανόνιστη τάση παρατηρείται κατά τις διαφορές. Ουσιαστικά, το κύμα της θάλασσας έρχεται κυρίως από το Μεσόγειο της Εύβοιας και εισέρχεται στο Νότιο και Βόρειο Εύβοικο με κατεύθυνση προς την Εύριπο. Η διαφορά που υπάρχει στο μήκος της διαδρομής από το βορρά προς το νότο, το κύμα που έρχεται από το νότο φθάνει στο Εύριπο 1 ώρα και 15 λεπτά πριν από το κύμα που φθάνει από το βορρά. Τι σημαίνει αυτό; Οι περισσότεροι υδάτινοι όγκοι φθάνουν από τα νότια πρώτα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η στάθμη στο τμήμα εκεί κατά 30 έως 40 εκ., Δημιουργώντας το ρεύμα από τα νότια προς τα βόρεια. Μετά από 6 ώρες ανατρέφονται οι συνθήκες και έτσι η άμβωτη διαδέχεται την πλημμύριδα,

Όταν λοιπόν συμβαίνουν σύζυγοι, οπότε η ένταση της τάσης είναι μεγάλη, η ροή του Ευριππού εμφανίζεται κανονική. Όλοι οι τετραγωνισμοί, όπου η ροή είναι ασθενέστερος, τόσο η διαμόρφωση των ακτών, όσο και οι υφιστάμενες καιρικές συνθήκες καθώς και άλλα βαρομετρικά αίτια συμβάλλουν ώστε το ρεύμα να παρουσιάσει ανομοιογενές.

Άρης Δηκκίδης

www.lifo.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.