Γοργοπόταμος: Σήμερα ο εορτασμός της ανατίναξης που ακούστηκε σε όλο το κόσμο – ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύθηκε:  Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 11:15Γοργοπόταμος: Σήμερα η γιορτή της ανατίναξης που ακούστηκε σε όλο τον κόσμο - ΒΙΝΤΕΟ

Σήμερα Κυριακή η μεγάλη γιορτή της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης – Γοργόποταμος 77 χρόνια πριν … «Χωρίς Ζέρβα δεν έγινε, χωρίς Άρη δεν πέτυχε»

Ξεκινήστε την γιορτή της Κυριακής στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο Γοργοπόταμο στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Γιορτής της Εθνικής Αντίστασης από την Λαμία, τη Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και τις Αντισταθμιστικές Οργανώσεις, για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Ε.Α. 1941-1944 ( δείτε το πρόγραμμα εδώ )

Η ανατίναξη

Το κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία είναι η ανατίναξη του Γέφυρα του Γοργόποτου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις της Ε.Α.Μ. και της ΕΔΕΣ στη διάρκεια της νύχτας της 25ης Νοεμβρίου 1942.

Τον Σεπτέμβριο του 1942 το Αγγλικό κλιμάκιο με τον αρχηγό του συνταγματάρχη Μαγερς αποχωρεί κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες ανταρτικές ομάδες και καταφέρνει να συντονίσει τις ενέργειές τους. Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Στην ανατίναξη πήραν μέρος 120 άνδρες του Ε.Α.Μ., 65 του Ε.Δ.Ε.Σ και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργόποτου είχε για αρκετές εβδομάδες την ανανέωση των Γερμανών που έπεφταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, προκάλεσε την ανάκαμψη του ανταρτικού στην Ρουμέλη των βουνών, ανέβασε το ηθικό των Ελλήνων και καθιέρωσε τον ερασιτεχνικό αγώνα στα συναισθήματα των συνεργάτες.

Πως έγινε η επιχείρηση

Το απόγευμα της 28ης Σεπτεμβρίου 1942 ξεκίνησε από το αγγλικό κρατίδιο Κάιρο των τριών αεροπλάνων. Οι επιβάτες τους δεν ήταν άλλοι παρά 12 Αγγλοι Σαμποτέρ. Στις αποσκευές τους είχαν 150 κιλά εκρηκτικά, τα ασύρματα και τα αλεξίπτωτά τους. Προορισμός των κάπου στην ορεινή Στερεά Ελλάδα. Ο αρχηγός της «επιχειρίας Χάρλιγκ» ορίστηκε ο συνταγματάρχης Έντυ Μάγιερ και υπήκοος του μεγαλοκράτη Κρις Γούντχαουζ. Ανάμεσά τους και ένας Έλληνας, ο Θέμης Μαρίνος. Αντικειμενικός σκοπός της επιχείρησης, η συνεργασία με Έλληνες αντάρτες για την έκρηξη ενός από τους σιδηροδρομικούς γεφυρών Γοργοπόταμου, Ασωπού, Παπαδιάδος, που βρίσκονται στην ορεινή περιοχή της Λαμίας. Πίστευαν έτσι ότι θα καθυστερήσει την αναπλήρωση των Γερμανικών στρατευμάτων του Ρόμελ που προηγήθηκαν στην Αφρική.

“Για τα σημεία πτώσης των αλεξιπτωτιστών – Σαμποτέρ είχαν γίνει προηγουμένως συνομιλίες μέσω ασύρματης με Ελληνα πράκτορα (Προμηθέας 2). Τα αεροπλάνα όμως το ίδιο βράδυ δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τα οπτικά σήματα (φωτίων ιδιαίτερης μορφής) και επέστρεψαν στο Καϊρό. Στις 30 Σεπτεμβρίου επιχειρήσουν και οι Σαμποτέρ των δύο αεροπλάνων κατέβηκαν κοντά στο χωριό Καρούτες (πάνω από την Αμφισσα) της Γκιώνας. Το τρίτο αεροπλάνο γύρισε στο Κάιρο και επέστρεψε με τους αλεξιπτωτιστές στις 27 Οκτωβρίου.

“Οι Σαμποτέρ μετά από περιπλανήσεις ήρθαν σε επαφή με τους αντάρτες των 2 κυριότερων αντιστασιακών οργανώσεων: του ΕΛΑΣ υπό τον Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ υπό τον Ναπολέοντα Ζέρβα. Κατέστρωσε το σχέδιο ανατίναξης του γεφυριού στο Γοργοπόταμο και το βράδυ της 25ης-26ης Νοεμβρίου 1942 ξεκίνησε η επιχείρηση. Το φρουρά της γέφυρας αποτελούσαν περίπου 100 Ιταλούς και 3-4 Γερμανούς με βαριά πολυβόλα και οπλοπολυβόλα. Οι αντάρτες ήταν περίπου 150 με την αριθμητική υπεροχή των Ελασιτών.

“Στις 11 το βράδυ όλα τα τμήματα βρίσκονταν στις θέσεις τους. Έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια και δόθηκε με πυροβολισμό το σύνθημα έναρξης της μάχης. Παράλληλα ξεκίνησε και το έργο των Σαμποτέρ που υπέστη με έκρηξη τις γραμμές του τρένου και τους πυλώνες του γεφυριού. Γύρω στα 1,30 σημειώθηκε η πρώτη έκρηξη. Η ώρα εκείνη κατέφθασε με το αυτοκίνητο με την ενίσχυση της Λαμίας (Λιανοκλάδι). Το τρένο είχε εισέλθει στη γέφυρα, όταν έγινε η έκρηξη και συντρίβει μαζί με ένα τμήμα της. Λίγο αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη έκρηξη και έτσι ολοκληρώθηκε η καταστροφή με επιτυχία.

“Οι αντάρτες με ελάχιστες απώλειες συμπτύχθηκαν ικανοποιημένοι στο χωριό Μαυρολίταρι, όπου έμειναν νικητές. Οι απώλειες των Ιταλών ήταν 7 νεκροί, 5 τραυματίες και 2 αιχμαλωτές. Μετά από λίγες ημέρες, σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 26 Ελληνες από τα γύρω χωριά.

“Η σημασία της ανατίναξης της γέφυρας ήταν τεράστια. Κατ ‘αρχήν απομάκρυνε μια από τις αρτηρίες της ανακατασκευής του Ρομέλ και διευκόλυνε τις επιχειρήσεις των αλλοδαπών στο μέτωπο της Αφρικής. Έπειτα έδωσαν στους Γερμανούς να καταλάβουν ότι το αντάρτικο που είχαν υποτιμηθεί, φάντωναν και για το λόγο αυτό εγκατέστησαν στην Ελλάδα τμήματα που θα τους χρησίμευσαν σε αλλά κρίσιμα τμήματα (π.χ. Αφρική, Ρωσία).

“Η πιο σημαντική όμως συνέπεια έχει να κάνει με τον κλιμακούμενο αγώνα του ελληνικού λαού. Η ανατίναξη ενίσχυσε το ηθικό των Ελλήνων και δημιούργησε την αισιόδοξη βεβαιότητα ότι οι ενωμένοι θα μπορούσαν να πετύχουν πολλά στον αγώνα εναντίον των κατακτητών.

Το ψυχρό μάτι του απαλλαγμένου από τις προκαταλήψεις του σπουδαστή της ιστορίας δεν μπορεί παρά να καταλήξει στη ρήση ενός από τους πρωταγωνιστές του γεγονότος, του Κρις Γούντχαουζ:

    Ο Γοργοπόταμος «Χωρίς Ζέρβα δεν έγινε, χωρίς Άρη δεν πετύχαινε»

Δείτε το βίντεο:

Με πληροφορίες από το gorgopotamosvillage.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.