Όλοι σχεδόν οι οδηγοί αυτοκινήτων νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους!

Οι περισσότεροι οδηγοί αυτοκινήτων φαντάζονται ότι είναι καλύτεροι οδηγοί από τους άλλους που κυκλοφορούν στο δρόμο, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Καναδών ψυχολόγων, η οποία επισημαίνει ότι αυτή η νοοτροπία αυξάνει τον κίνδυνο για κυκλοφοριακά ατυχήματα.

Η έρευνα, που μελέτησε τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις περίπου 400 οδηγών κάθε ηλικίας, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οτάβα υπό τη Σιλβέν Γκανιόν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Accident Analysis and Prevention σύμφωνα με το BBC.

Όλοι ανεξαιρέτως οι οδηγοί, από πολύ νέοι έως πολύ ηλικιωμένοι, αξιολόγησαν τους εαυτούς τους ως…οδηγάρες, διακατεχόμενοι από εμφανές σύμπλεγμα ανωτερότητας. Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό όλοι οι οδηγοί να είναι καλύτεροι από τους άλλους, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι καναδοί ψυχολόγοι.

Η συνέπεια αυτής της επικίνδυνης φαντασίωσης είναι ότι οι οδηγοί τείνουν συστηματικά να υποτιμούν το ρίσκο που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι στο δρόμο με το οδήγημά τους και υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους, ειδικά αν χρειαστεί να αντιδράσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο συνετοί και επιφυλακτικοί, όταν οδηγούν.

Δεν υπήρξε οδηγός –άνδρας ή γυναίκα, νέος ή γέρος- που να μην κατατάξει τον εαυτό του «πάνω από το μέσο οδηγό». Ειδικά οι νέοι (παρά την μικρότερη πείρα τους…) δήλωσαν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ανώτεροι από κάθε άλλον οδηγό στο δρόμο. Οι μεσαίας ηλικίας οδηγοί «βαθμολόγησαν» τους εαυτούς τους ως καλύτερους από τους συνομηλίκους τους και πολύ – πολύ καλύτερους από τους πιο νέους ή πιο ηλικιωμένους οδηγούς. Όσον αφορά τους πιο μεγάλης ηλικίας (άνω των 65 ετών) οδηγούς, επίσης ο καθένας δήλωσε ανώτερος από τους συνομηλίκους του.

Καλή η αυτοπεποίθηση στη ζωή, αλλά στο δρόμο μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες, σχολίασαν οι ερευνητές. «Αν νομίζεις ότι είσαι καλύτερος οδηγός, τότε ίσως αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά πίσω από το τιμόνι και δεν δίνεις την προσοχή που θα έπρεπε. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί οι νέοι άνδρες τείνουν να έχουν συχνότερα ατυχήματα στους δρόμους σε σχέση με τους άλλους οδηγούς», ανέφερε η Γκανιόν.

Από:enet.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.