ΑΦΡΟΔΙΤΗ Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ  Κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ

05.02.2011

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

«Για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής

για την περιφερειακή ανάπτυξη  στη Στερεά Ελλάδα».

Το Σάββατο  05/02/2011 η Βουλευτής Φωκίδας Αφροδίτη συμμετείχε στην διαδικασία διαβούλευσης του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοίδη με τον Περιφερειάρχη κ. Κλ. Περγαντά , το Περιφερειακό Συμβούλιο  Στερεάς Ελλάδας , τους Βουλευτές και τους Δημάρχους της Περιφέρειας  , για θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή διαδικασία της Περιφέρειας , το ΕΣΠΑ και τις Ιδιωτικές  Επενδύσεις.

Τα θέματα που έθεσε η Βουλευτής αφορούν :

Την υποχρέωση του Κράτους να δώσει συγκεκριμένο και άμεσο στίγμα πολιτικής για :

  1. Την πολιτική «γης». Επί της ουσίας την ανάγκη να υπάρξουν βιοτεχνικές χωροθετημένες ζώνες στην Περιφέρεια και ειδικά στην Φωκίδα – στην περιοχή του Ευπαλίου- με δεδομένο ότι τα περισσότερα ΣΧΟΑΠ δεν έχουν ακόμη , με ευθύνη τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , όσο και της Πολιτείας , ολοκληρωθεί ,

  2. Χρειαζόμαστε , ειδικά ως Περιφέρεια , οργανωμένο σχέδιο για την πιστοποίηση και εμπορία των αγροτικών μας προϊόντων ,

  3. Τον Ορυκτό Πλούτο. Χρειαζόμαστε ξεκάθαρους και σαφείς όρους άσκησης επιχειρηματικότητας & προστασίας του περιβάλλοντος ,

  4. Χρειαζόμαστε οργανωμένο σχέδιο με συνεργίες και συμπληρωματικές δράσεις για την Τουριστική προβολή & Ανάπτυξη στην Περιφέρεια , με ειδικά θέματα τους Αρχαιολογικούς Χώρους , τις Ιαματικές Πηγές και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.

  5. Σχεδιασμός των αναγκαίων Υποδομών σε βάθος χρόνου , καθώς οι πόροι για υποδομές  στην Περιφέρεια είναι περιορισμένοι.

Τα ειδικά θέματα που αφορούν αποκλειστικά  το Υπουργείο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για την Φωκίδα & την Στερεά :

1. ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ  ΝΟΜΟΣ –   όπου λόγω των Οινοφύτων η Στερεά αποκτά «πλασματικό ΑΕΠ» και με βάση τον Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων  λαμβάνει χαμηλότερα ποσοστά ενίσχυσης από γειτονικές Περιφέρειες . Θα πρέπει το Υπουργείο και τώρα μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης να ενισχύσει την Περιφέρεια , αλλά και προοπτικά – στρατηγικά στην νέα διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα με την Ευρωπαική Επιτροπή να αρθεί η αδικία αυτή.

2. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ –  Ανάγκη για άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων – και άρα τα προγράμματα που θα προκηρύσσονται για ενισχύσεις των ΜΜΕ να έχουν διαφορετικά κριτήρια ανά νομό στην περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ , καλύτεροι όροι για Φωκίδα & Ευρυτανία σε σχέση με Βοιωτία

Τις «νέες ταχύτητες» που πλέον έχει ανάγκη η Χώρα :

Περισσότερο από ποτέ υπάρχει η ανάγκη συντονισμού και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων σε μικρές & μεγάλες δράσεις.

Το Γ ΚΠΣ «χάθηκε» για την Φωκίδα , αλλά και για την Στερεά , αφήνοντας πίσω  ημιτελή έργα και έλλειψη ωρίμων μελετών .

Οφείλουμε άπαντες να συνεργαστούμε , να συντονίσει το Υπουργείο θέματα που δημιουργούν υστέρηση τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ , όσο και στην συνολική Αναπτυξιακή Στρατηγική.

Ειδικά για τη Φωκίδα οφείλει το Υπουργείο να δει θέματα αρμοδιότητας του όπως η υπογραφή εκχώρησης πίστωσης για το έργο του Χιονοδρομικού , ο συντονισμός με το Υπ. Πολιτισμού για μια σειρά πολλών ειδικών θεμάτων , πχ. Δελφικό Τοπίο  , ο συντονισμός με το Υπ. Περιβάλλοντος για θέματα που αφορούν το καθεστώς ανάπτυξης πέριξ της Λίμνης του Μόρνου , το σ/ν για την Βιοποικιλότητα  και η στρατηγική του Υπουργείου σε σχέση με τις εντάξεις των ώριμων έργων , όπως το ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ (όπου είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Περιφερειάρχη και σε τελική συνεννόηση με το Υπ. Παιδείας) και ο ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Αγ. ΕΥΘΥΜΙΑ – ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ (όπου υπεγράφη η προέγκριση των όρων δημοπράτησης του).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.