Ενημερωτικά σημειώματα της βουλευτή Φωκίδας κ.Παπαθανάση

Αφροδίτη  Παπαθανάση

Βουλευτής Ν .Φωκίδας


2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ –  Απρίλιος  – Μάιος  2011

«Ειδικά Αναπτυξιακά Θέματα και Έργα Υποδομών Νομού Φωκίδας»

Σε συνέχεια της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλουμε για την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον τόπο μας και της υποχρέωσης  μας για  ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση θα ήθελα να ενημερώσω  επιγραμματικά , τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης – και τους Συμπολίτες μας για :

  1. Τα έργα Δημοσίου Συμφέροντος που είτε έχουν ενταχθεί , είτε άμεσα δρομολογούνται για ένταξη στο ΕΣΠΑ ,

  2. Τα έργα Δημοσίου Συμφέροντος που είναι σε διαδικασία ωρίμανσης ή και αξιολόγησης για την ένταξη τους στο ΕΣΠΑ και τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη , και

  3. Τα θεσμικά ζητήματα που αφορούν το νομό και τα ειδικά θέματα και έργα που σχεδιάζουμε .

Επαναλαμβάνω όπως και στο προηγούμενο ανάλογο σημείωμα μας , τέλος του 2010 , ότι

«δεν ασπάζομαι λογικές και πρακτικές «κατόπιν ενεργειών» μου. Και για το λόγο αυτό στα ενημερωτικά που θα λάβετε θα δείτε την τρέχουσα κατάσταση ως έχει και όχι την ωραιοποιημένη ή φιλόδοξη πλευρά τους .  Ό,τι έγινε και ό,τι μπορεί να γίνει απαιτεί αλληλοενημέρωση , σεβασμό των διακριτών ρόλων και ειλικρινή συνεργασία , τόσο με την Τοπική & Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και με τους Επιστημονικούς , Οικονομικούς & Κοινωνικούς Φορείς» .

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε, είναι καθημερινή και επίμονη.

Η προσπάθεια που καταβάλλουμε, λαμβάνει χώρα σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον , αυτό της οικονομικής κρίσης , αποτέλεσμα της σπατάλης , του ανορθολογικού – πελατειακού τρόπου διαχείρισης των πραγμάτων , αποτέλεσμα της καταστροφικής διακυβέρνησης της κυβέρνησης της Ν.Δ. – της  έλλειψης σχεδιασμού και ιεράρχησης.

Ως πρώτο συμπέρασμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε κοιτάζοντας το παρελθόν είναι οι χρόνιες καθυστερήσεις  για την επίλυση θεσμικών & νομικών ζητημάτων, οι αδυναμίες της διοίκησης για την έκδοση καθοριστικών διοικητικών πράξεων , η απένταξη έργων από το Γ Κ.Π.Σ. , η έλλειψη επικαιροποιημένων  – ώριμων μελετών. Το σήμερα μας βρίσκει απέναντι σε επίσης ουσιαστικά προβλήματα , κύρια αυτά της έλλειψης πόρων .

Η κρίση που βιώνουμε , αν δεν ήταν τόσο έντονη και οδυνηρή για την κοινωνία, δυνητικά , θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν «ένα καλό μάθημα» για αρκετούς – όχι όλους – πολιτικούς  και δημόσιους λειτουργούς. Ακούσαμε για δεκάδες «στάδια προετοιμασίας» , δαπανήθηκαν πόροι σε έργα που σήμερα δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε – τουλάχιστον όχι άμεσα- , δαπανήθηκαν πόροι σε μελέτες , σε εκδηλώσεις επί εκδηλώσεων. Όφειλαν και   οφείλουμε  πλέον , αυστηρά – αυστηρότατα , να σταθμίζουμε την προσφερόμενη υπεραξία όλων αυτών . Ένα δεύτερο σημείο «του καλού μαθήματος» θα πρέπει να είναι η χρήση του «εγώ» σε συνδυασμό με την αντίληψη και την αναγνώριση της ανάγκης για συλλογική δουλεία. Πιστέψτε με , χρειάζεται πολύς χρόνος , καλή και συστηματική συνεργασία και πολύς δρόμος πριν τη δρομολόγηση σε λύση των πραγμάτων, οι υπογραφές των Υπουργών – ακόμη κι αν αργούν είναι μετά θέμα χρόνου.

Το πρώτο ενημερωτικό μας  σημείωμα , για τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τον νομό , έγινε τον Νοέμβριο & Δεκέμβριο του 2010 , έναν χρόνο μετά την εκλογή μου ως Βουλευτή. Τώρα περίπου 18 μήνες μετά και μέσω της διαδικασίας αυτής, ουσιαστικά παρουσιάζουμε την καλή ή τη στάσιμη πορεία των πραγμάτων. Θέλουμε την κριτική σας στάση και την βοήθεια σας για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά τη σημαντική συμβολή θεσμικών παραγόντων και δημόσιων λειτουργών στην προσπάθεια αυτή.

Για κάθε παρατήρηση ή πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση papathanasi.info@yahoo.gr .

Με  εκτίμηση

Αφροδίτη  Παπαθανάση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΕΙ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Τι παραλάβαμε  :

Το έργο απεντάχθηκε από το Γ’ ΚΠΣ.

Είναι σε ημιτελή κατάσταση από το 2004.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ετοίμασε εκ νέου μελέτη του έργου , 2008-2009  και η μελέτη αυτή πέρασε με θετική γνωμοδότηση από το ΚΑΣ.

Απόφαση για Φορέα κατασκευής του έργου τον ΟΣΚ ΑΕ., Μάρτιος 2009.

Τι κάναμε σε συνεργασία με Νομαρχία , Πρόεδρο ΤΕΙ & ΟΣΚ ΑΕ. : Ολοκληρώθηκαν ΟΛΕΣ οι απαιτούμενες «τεχνικές» και διοικητικές λεπτομέρειες για το έργο –  και το Τεχνικό Δελτίο κατατέθηκε  στην Περιφέρεια.

«Εμπλοκή» που δημιουργήθηκε  : Η Περιφέρεια ζήτησε από 07/10/2010 «σύμφωνη γνώμη» για το έργο από το Υπ. Παιδείας , στα πλαίσια των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τι κάναμε : Σε  σειρά συναντήσεων με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας ζητήθηκε να καταθέσουμε θέση για το έργο και τεκμηρίωση για την όσο καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του χώρου . Τεκμηριώσαμε την άποψη της ολοκλήρωσης του κτηρίου και προτείνουμε και εναλλακτικές χρήσεις του σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρονται για ημερίδες , συνέδρια και μαθήματα Ιδρυμάτων και Θεμάτων σε σχέση κύρια με τον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών.

Που βρισκόμαστε τώρα :

Το έργο με υπογραφή της κ. Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με προϋπολογισμό περίπου 7 εκατ. Ευρώ.

Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου ολοκληρώνονται από τον ΟΣΚ ΑΕ , θα σταλούν στην Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και στη συνέχεια ο ΟΣΚ ΑΕ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για  προκήρυξη και δημοπρασία του έργου.

ΑΡΔΕΥΣΗ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Τι παραλάβαμε  : ΥΠΕΡ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΕΞ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ.

ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΩΝ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.

  • Πρόγραμμα Αλ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ του Υπ. Αγροτικής ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με προϋπολογισμό 400 εκατ. Ευρώ και ενταγμένα έργα αξίας 1.200 εκατ. Ευρώ.

  • Ώριμη τεχνικά  μελέτη του έργου.

Πολιτική επιλογή  : Το έργο αξιολογείται ως  έργο προτεραιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Που βρισκόμαστε τώρα : Το έργο αξίας 36 εκατ. ευρώ δημοπρατήθηκε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & ολοκληρώθηκαν όλες οι τυπικές διαδικασίες έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Άμεσα θα εγκατασταθεί εργολάβος στην περιοχή.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.