Μουσεία και Μνήμη” αύριο στην Υπάτη

Τρίτη, 17 Μαΐου 2011 10:15



Παρουσίαση του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας στην Υπάτη

Ξεναγήσεις  και εκδηλώσεις οργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011 η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Ο θεσμός αυτός έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών «με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Κάθε  χρόνο παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σε όλες τις χώρες – μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το 2011, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει ως θέμα «Μουσεία και Μνήμη». Τα Μουσεία διαφυλάσσουν τη μνήμη και αφηγούνται ιστορίες. Στεγάζονται σε ιστορικά κτήρια και διαθέτουν πλούσιες συλλογές, που διασώζουν τη μνήμη των κοινωνιών. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2011 αποτελεί μια ευκαιρία ανακάλυψης της ατομικής και της συλλογικής μνήμης. Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συμμετέχοντας διοργανώνει το μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, επίσημη ημέρα του εορτασμού, η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.

Η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων επέλεξε να λάβει μέρος στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2011, με εκδήλωση με θέμα «Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας: οι μνήμες του κτηρίου», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στον κήπο του Μουσείου, στην Υπάτη. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν τα πολλαπλά επίπεδα μνήμης του κτηρίου του Μουσείου, το οποίο κτίστηκε το 1836 στην Υπάτη ως οθωνικός στρατώνας, λειτούργησε στη συνέχεια ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των κυβερνητικών στρατευμάτων, μετατράπηκε αργότερα σε κοινοτικό κατάστημα και σχολείο, ενώ σήμερα στεγάζει ευρήματα βυζαντινών χρόνων από όλη τη Φθιώτιδα. Μέλη της τοπικής κοινωνίας, διαφόρων ηλικιών, θα αφηγηθούν τις αναμνήσεις τους από το κτήριο όταν ήταν υπάλληλοι, μαθητές ή δάσκαλοι. Επίσης την ίδια μέρα θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό και για τα σχολεία του νομού Φθιώτιδας, από τις 10:00 μέχρι τις 13:00.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ  στους επισκέπτες θα διανέμεται δωρεάν τετράπτυχο φυλλάδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία του κτηρίου και τις μνήμες του.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τις ξεναγήσεις: 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, αριθ. τηλ. 22310 47628, e-mail 24eba@culture.gr, Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας, αριθ. τηλ. 22310 98079.

Lamiareport

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.