Περιβαλλοντικές αλλαγές και ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μεγάλης Βρύσης Λαμίας

Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 19:40

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Στυλίδας – Υπάτης, το 23ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λαμίας, συνδιοργανώνουν διήμερες εκδηλώσεις με θέμα:

«Περιβαλλοντικές αλλαγές και ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μεγάλης Βρύσης Λαμίας»

 Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 9/6  ώρα 10.00 π.μ – Κ ά σ τ ρ ο  Λ α μ ί α ς

  «Ένα προϊστορικό χωριό στα Πλατάνια Μεγάλης Βρύσης: Τι έφεραν στο φως οι ανασκαφές»: Παρουσίαση αποτελεσμάτων αρχαιολογικής και παλαιογεωγραφικής έρευνας στα ‘’Πλατάνια’’ Μεγάλης Βρύσης, προσαρμοσμένης για μαθητές, Νικολέττα Κουτσοκέρα, Αρχαιολόγος MA, IΔ΄ ΕΠΚΑ.

 «΄Ανθρωποι, ζώα και φυτά»: Εκπαιδευτική δράση με βιωματική συμμετοχή των παιδιών, η οποία αφορά την παρουσίαση νεότερων μεθόδων που χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογική έρευνα για την αναγνώριση στοιχείων χλωρίδας, πανίδας, διατροφικών συνηθειών, τρόπου ζωής του παρελθόντος, ΄Αγγελος Γκοτσίνας,   Ζωοαρχαιολόγος MSc – Αγγελική Καραθάνου, Αρχαιοβοτανολόγος, Yποψήφια Διδάκτορας ΑΠΘ.

Η παρουσίαση θα γίνει με βιωματικό  τρόπο και με τη βοήθεια στερεοσκοπίων. Η δράση απευθύνεται σε μαθητές αλλά και σε ενηλίκους.

Κυριακή 10/6  ώρα 10.00 π.μ.- Δ η μ ο τ ι κ ό  Σ χ ο λ ε ί ο  Μ ε γ ά λ η ς  Β ρ ύ σ η ς

 Χαιρετισμός  από το Δ/ντη του Σχολείου κ. Γιώργο Στεργίου.

 «Οι δράσεις του ΚΠΕ Στυλίδας- Υπάτης, στα πλαίσια της αειφορίας», Μαρίνα  Παπαγεωργίου, Yπεύθυνη ΚΠΕ Στυλίδας-Υπάτης.

  «Mε την μηχανή του χρόνου ερευνώ το περιβάλλον και την ιστορία του τόπου μου», Γεωργία Καλλέργη – Ευαγγελίου Νίκος, Εκπ/κοί και οι μαθητές:  Βασιλάρης Αριστείδης, Καραμήτρου Παρασκευή, Δελαπόρτα Μαρία, Μπέη Νικολέττα  και Μπλόυνας  Ταξιάρχης.

  «Παλαιοπεριβαλλοντικές αλλαγές στον προϊστορικό οικισμό της Μεγάλης Βρύσης», Κωνσταντίνος  Βουβαλίδης, Επίκουρος  Καθηγητής  ΑΠΘ.

 «Αρχαιολογική  και παλαιογεωγραφική  έρευνα στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΠΕΚΣ  στη  θέση ‘’Πλατάνια’’ Μεγάλης  Βρύσης», Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένη ΙΔ΄ ΕΠΚΑ.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στην τοπική κοινωνία της  ευρύτερης περιοχής αλλά και σε οποιοδήποτε  άλλο ενδιαφερόμενο.

Λίγα στοιχεία για τη θεματολογία των ανακοινώσεων της 10ης Ιουνίου:

 Η παλαιογεωγραφική έρευνα στην Αγία Παρασκευή

Στον προϊστορικό οικισμό  στη θέση «Πλατάνια» Μεγ. Βρύσης, μελετήθηκαν οι παλαιοπεριβαλλοντικές μεταβολές και η σχέση του με την θάλασσα κατά τη διάρκεια της προϊστορικής εποχής. Η διεπιστημονική έρευνα οδήγησε στην καταγραφή και κατανόηση των παλαιογεωγραφικών συνθηκών στην περιφέρεια του οικισμού και της σχέσης του με το υγρό στοιχείο (πηγαίο νερό, έλη, θάλασσα).

Η παλαιογεωγραφική έρευνα έδειξε ότι στην ευρύτερη περιοχή του  προϊστορικού οικισμού ένα ρηχό θαλάσσιο περιβάλλον (5.500 – 4.500 πΧ) σταδιακά μετατράπηκε σε λιμνοθαλάσσιο (3.500 πΧ) και στο τέλος έγινε έλος γλυκού νερού (2.500 πΧ).

 Η αρχαιολογική έρευνα στην Αγία Παρασκευή

Πρόσφατες ανασκαφές (2006-2011) στον πυρήνα του οικισμού έφεραν στο  φως λίθινα θεμέλια κατοικιών  Μεσοελλαδικής περιόδου (2000-1600 π.Χ.) και συγκεκριμένα τριών τουλάχιστον αψιδωτών οικοδομημάτων εκατέρωθεν δρόμου. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν έναν εύρωστο οικισμό και επιβεβαιώνουν αυτά της γεωφυσικής διασκόπησης για την πυκνή δόμηση του χώρου.

Στο εσωτερικό των οικοδομημάτων, εκτός των άλλων καταλοίπων υλικού πολιτισμού, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα και ποικιλία κεραμικής, η μελέτη της οποίας υποδηλώνει, όχι μόνο την εγχώρια παραγωγή κεραμικών  προϊόντων, αλλά και την ύπαρξη σχέσεων  και επαφών, τόσο με το Βορρά όσο  και με το Νότο. Στην ανάπτυξη εμπορικών  και οικονομικών δραστηριοτήτων συνέβαλε το φυσικό περιβάλλον του  οικισμού, το οποίο σε αντίθεση με τη σύγχρονη εποχή, ήταν στενά συνδεδεμένο με το υγρό στοιχείο.

 Η Μεγάλη Βρύση της πρόσφατης  εποχής

Πρόκειται για μια εργασία  των μαθητών του σχολείου, που επικεντρώνουν την έρευνά τους σε στοιχεία από την ιστορία της περιοχής, ξεκινώντας από το 19ο αιώνα (ιδιοκτησιακό καθεστώς περιοχής και αλλαγές στο χρόνο), και φτάνοντας στην εξέλιξη του οικισμού από την έλευση των προσφύγων και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Κατοχή. Οι μαθητές χρησιμοποιούν όμως στοιχεία και για το απώτερο παρελθόν, αντλώντας πληροφορίες από τα αποτελέσματα της παλαιογεωγραφικής και αρχαιολογικής έρευνας. Επίσης, δεν παραλείπουν να μελετήσουν και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής με έμφαση στο ενδημικό και μοναδικό είδος ψαριού, που υπάρχει εκεί, τον ελληνοπυγόστεο.

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.