Δ/ση Δασών Φωκίδας: Νομοθετικά μέτρα για τις λαθροϋλοτομίες

14 Φεβρουαρίου 2014 

Με αφορμή την αυξημένη ζήτηση καυσοξύλων και τα κρούσματα λαθροϋλοτομιών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σας ενημερώνουμε ότι ψηφίστηκε ο Νόμος 4138/13 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) με τον οποίον μεταξύ άλλων αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του Δασικού Κώδικα που αναφέρονται στην παράνομη υλοτομία και μεταφορά δασικών προϊόντων από δάση και δασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι:

1) ΕΑΝ ΑΠΌ ΤΗΝ παράβαση ΔΕΝ επήλθε ζημία σταθεροποιημένης αλόης ΑΥΤΗ ΔΕΝ υπερβαίνει ΤΑ 300 Ευρώ, ο υπαίτιος παράνομης υλοτομίας, μεταφοράς δασικών προϊόντων καθώς και ο κάτοχος παρανόμως μεταφερόμενων δασικών προϊόντων τιμωρείται σε βαθμό πταίσματος με πρόστιμο ή και κράτηση.

Εάν η προξενηθείσα στο δάσος ζημία υπερβαίνει τα 300 Ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος με φυλάκιση.

Εάν η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει τα 10.000 Ευρώ ο υπαίτιος τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη μέχρι 10 έτη.

2) Γίνεται κατάσχεση και δήμευση των παρανόμως υλοτομηθέντων ή μεταφερόμενων δασικών προϊόντων από τα δασικά ή αστυνομικά όργανα.

3) Ομοίως κατάσχονται και δημεύονται τα παντός είδους εργαλεία, όργανα και σκεύη με τα οποία τελέστηκε το αδίκημα καθώς και τα μεταφορικά μέσα. Για πρώτη φορά προβλέπεται και η κατάσχεση της άδειας κυκλοφορίας τους, το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού και η αφαίρεση των πινακίδων κυκλοφορίας.

4) Με πράξη καταλογισμού του οικείου Δασάρχη επιβάλλεται διοικητική ποινή προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας – καυσοξύλων.

Πέρα από τα παραπάνω, με αφορμή περιστατικά παράνομης υλοτομίας ελαιοδένδρων, ενημερώνουμε ότι πλέον η δασική υπηρεσία είναι αρμόδια για τη βεβαίωση και των παραβάσεων αυτών.

Τα Δασαρχεία μας, στα πλαίσια του εφικτού, φροντίζουν και καλύπτουν τις ατομικές ανάγκες των κατοίκων των ορεινών οικισμών σε καυσόξυλα. Πρέπει να γίνει όμως κατανοητό ότι η κατάσταση των δασών μας δεν επιτρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων.

Εφιστούμε την προσοχή σας ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικά τα δάση μας από τις λαθροϋλοτομίες. Για το σκοπό αυτό τα Δασαρχεία Αμφισσας (τηλ. 2265028264) και Λιδωρικίου (τηλ. 2266022115) λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες των καθημερινών καθώς και Σαββατοκύριακα – αργίες για καταγγελίες ανάλογων περιστατικών, πραγματοποιούν δε περιπολίες και ελέγχους ολόκληρο το 24ωρο.

Ο Δ / ντής Δασών Φωκίδας

Δήμος Π. Τσέλλος

Δασολόγος

http://www.amfissapress.gr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.