Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή την Παρασκευή 19 Ιουλίου στους Δελφούς

oidipous DT 1Οι Αθηναϊκές Θεάτρες παρουσιάζουν τον «Οινόποντα Τύραννο», την καλλιτεχνική τραγωδία του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του Οιδίποδα και της Αμαλίας Μουτούση στο ρόλο του Ιωκάστη. Σε σκηνή μαζί τους ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, ο Γιώργος Ζιώβας, ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), ο Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) και ένας χορός 10 επιπλέον ηθοποιών και μουσικών.
Η υπόθεση: Το έργο αρχίζει με ένα μυστήριο. Η πόλη της Θήβας πλήττεται από τον έρωτα και ο βασιλιάς του Οίντιποδα ζητάει να εξακριβωθεί ο λόγος. Ο σκοπός του Απόλλωνα παραγγέλνει ότι για να καθαρίσει η πόλη πρέπει πρώτα να τιμωρηθεί ο φονος του Λάιου. Ο βασιλιάς αποφασίζει να εξαγνίσει το άγγιγμα και να ξεδιπλώσει ένα σβάη των φοβερών αποκαλύψεων.
Υπάρχουν δύο άξονες στο έργο αυτό, το τελευταίο του αρχαίου δράματος, τουλάχιστον από τα σωστά, που λειτουργούν συμπληρωματικά:
Το έργο αυτό είναι το πρώτο στην παγκόσμια δραματοποίηση θρίλερ με σασπένς (whodunitplay τους αποκαλούν οι Αγγλοσάξωνες). Ξετυλίγοντας το σβάη των γεγονότων, ο ήρωας, με άριστο τεχνικό τρόπο, φτάνει στο κέντρο του λαβυρινθού, όπου ο επιτιθέμενος και ο εξεγερμένος είναι ο ίδιος. Αν και συχνά υποτιμούμε την άξονά του, γυρεύοντας άλλες ποιότητες, η φράση «Ο Πόλυβος δεν ήταν πατέρας σου» πάντα προκαλεί ένταση στο κοινό που παρακολουθεί. Και το παιχνίδι της μοίρας είναι ακόμα στα μισά.

Ο δεύτερος άξονας, που κάνει το Οινόποδα το πρώτο υπαρκτό έργο στην παγκόσμια δραματοποίηση, είναι το ίδιο το ερώτημα που θέτει: «Ποιος είμαι;». Και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο ήρωας για να απαντήσει: τα εργαλεία που ο άνθρωπος -ειδικά ο Δυτικός-έχει θεοποιήσει: το ορθό λόγο, η σκέψη, η λογική. Είναι τα μόνα που έχουμε, έχουν εκτοξεύσει το είδος μας, όμως δεν αρκούν. Γιατί αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε το συγκεκριμένο ερώτημα, οφείλετε να είστε έτοιμος και για την απάντηση. Και η αλήθεια, όπως λέει ο ποιητής, «μόνο έναντι θανάτου δίδεται».
Ο Οινόπεδος είναι ο πρώτος άνθρωπος της δραματουργίας μας, ο Αδάμ της. Και η μοίρα του μας κάνει ταπεινώνα.

ΤσΠΑΚρόκλος Ταυτότητα παράστασης:
Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ημερομηνία Μαρκουλάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης
για Μουσική: Μίνως Μάτσας
Κίνηση: Κική Μπάκα
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
ΒΟΗΘΟΙ σκηνοθέτη: Δήμητρα Δερμιτζάκη, Έλενα Σκουλά
Φιλολογικός Σύμβουλος: την Νίκος Μανουσάκης
Βοηθός Μουσικού: Δήμητρα Αγραφιώτη
Φωνητική Διδασκαλία: Κατερίνα Κοζαδίνου
Παρουσίαση φωτογραφιών: Πατρόλλος Σκαφίδας
Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα

Πρωταγωνιστούν:
Δημήτρης Λιγκνάδης: Οιδιποδής
Αμαλία Μουτούση: Ιωκάστη
Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων
Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας
Γιώργος Ζιώβας: Άγγελος
Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων
Νικόλας Χανακούλας: Εξαγγέλος

Χορός: Μιχάλης Αφολαγιάν, Δημήτρης Γεωργαλάς, Δημήτρης Καραβιώτης, Κώστας Κοράκης, Αλκιβιάδης Μαγγώνας, Δημήτρης Μαύρος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πολιτάκης, Γιώργης Τσουρής, Βαγγέλης Ψωμάς.

Ώρα έναρξης: 9.30 μμ
Τιμές εισιτηρίων: 20 € κανονικό & 15 € (φοιτητικό, ανέργοι, ΑΜΕΑ κλπ)
Προπώληση: Εκδοτήρια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών & viva.gr

Τοπικά Νέα | Star Κεντρικής Ελλάδας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.