Μαζί καλοκαιρινή Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης – Πότε θα είναι ορατό το φαινόμενο

Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2019

Πανσέληνος και μερική έκλειψη της Σελήνης το βράδυ της Τρίτης 16 Ιουλίου 

Μερική εκλείψη της Σελήνης και του Πανσηηλίου την ίδια βράδυ, έρχονται την Τρίτη 16 Ιουλίου. Η μερική έκλειψη του Σελήνη θα είναι ορατή και από την Ελλάδα. Έχει προηγηθεί μια εκλείψη της Σελήνης τον Ιανουάριο του 2019, ενώ δεν θα υπάρξει άλλη σεληνιακή έκλειψη μέχρι το τέλος του έτους. Μερική έκλειψη της Σελήνης από την Ελλάδα θα υπάρχει ξανά το Μάιο του 2022, ενώ ορατή ολική έκλειψη της Σελήνης το Σεπτέμβριο του 2025.

Από τη χώρα μας, το δίσκο του φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένο από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του ηλιακού και του ηλίου. Η έκλειψη θα είναι ορατή από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, της Αφρικής, της Κεντρικής Ασίας και του Ινδικού Ωκεανού.

Στην Αθήνα, η προκαταρκτική φάση θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της Μερικής Εκλείψεως θα αρχίσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα φτάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα κρυφτούν από τη σκιά της Γης ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00. Στο μεταξύ, η πανσέληνος θα έχει λάβει χώρα στις 00:38 της Τετάρτης.

Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος περίπου 19 μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν ολοκληρωθεί η έκλειψη, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 βαθμών στο νότιο ουρανό. Συνεπώς η έκλειψη θα εξελιχθεί σε αρκετό ύψος, ώστε να μπορεί να γίνει παρατήρηση της ακόμη και από τις αστικές περιοχές.

Πηγή:  www.lifo.gr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.