Εκδηλώσεις στους Δελφούς

Γιώργος Σιμόπουλος
Παρασκευή, 25 Ιούνιος 2010 08:06

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) θα τιμήσει τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα με διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, στους Δελφούς, τον Ιούλιο του 2010. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ, 2500 ΧΡΟΝΙΑ Δελφοί, 2-4 Ιουλίου 2010

4Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ Δελφοί, 5-12 Ιουλίου 2010

Οργανωτική Επιτροπή

Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Πρόεδρος Πανεπιστημίου της Ευρώπης

Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Διευθυντής Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γιώργος Κοντογιώργης, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μιχάλης Κοπιδάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διεθνές Συμπόσιο: ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

2- 4 Ιουλίου

Ομιλητές : Walter Ameling – Karim Arafat- Reinhold Bichler- Paolo Desideri-Michael Jung- Oswyn Murray- Everett Wheeler- Michael Zahrnt – Όλγα Παλαγγιά- Ηλίας Κουλακιώτης- Παύλος Σφυρόερας- Λουκία Αθανασάκη -Ewen Bowie- Νίκος Γιαννακόπουλος- Θεόδωρος Μαυρογιάννης- Αντιγόνη Ζουρνατζή – Χαράλαμπος Παπασωτηρίου- Γιώργος Κοντογιώργης- Αγγελική Κόντου

Καλλιτεχνικές Εκδηλώσεις

Παρασκευή, 2 Ιουλίου

Έκθεση

ΜΑΡΑΘΩΝ : Στο έργο οκτώ Ελλήνων Σύγχρονων Καλλιτεχνών

Συμμετέχουν με έργα τους οι : Νίκος Ναυρίδης-Αλεξάνδρα Αθανασιάδη-Βένια Δημητρακοπούλου-Νίκος Αλεξίου-Ευγενία Αποστόλου-Βάνα Ξένου-Νάκης Τατσιόγλου-Δανάη Στράτου

Επιμέλεια έκθεσης : Έφη Ανδρεάδη, κριτικός τέχνης

Διάρκεια : 2 Ιουλίου – 2 Αυγούστου

«[…..]Παρουσιάζοντας έργα από τα χέρια και τη σκέψη οκτώ νέων ανθρώπων που ζουν και λειτουργούν στον σύγχρονο κόσμο η έκθεση αυτή δεν θα είναι μόνο μια «υπόμνηση» του Μαραθώνα αλλά θα του δώσει μιαν άλλη υπαρκτή προοπτική κι έναν ζωντανό απόηχο». Σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Έφη Ανδρεάδη.

«Στους Δελφούς θα ταξιδέψουν και θα στηθούν ένα γλυπτό της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, μια σύνθετη κατασκευή του Νίκου Αλεξίου, ένα ζωγραφικό έργο της Ευγενίας Αποστόλου, μια γλυπτική εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου, ένα γλυπτικό σύνολο του Νίκου Ναυρίδη, ένας συνδυασμός σχεδίου-γλυπτικής της Βάνας Ξένου, ένα γλυπτό του Νάκη Ταστσιόγλου και μια σύνθεση γλυπτού και φωτογραφίας της Δανάης Στράτου.»

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Αριστοφάνη ΑΧΑΡΝΗΣ

Παραγωγή : Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας

Μετάφραση : Κ.Χ. Μύρης

Σκηνοθεσία : Σωτήρης Χατζάκης

Μουσική : Σταμάτης Κραουνάκης

Σκηνικά : Γιώργος Πάτσας

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους:

Δικαιόπολις: Σταμάτης Κραουνάκης

Λάμαχος: Γρηγόρης Βαλτινός

Μεγαρίτης: Κώστας Βουτσάς

Νέα παραγωγή-πρώτη παρουσίαση

«Το έργο, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης, είναι δραματικά επίκαιρο σε συνθήκες ηθικής πτώσης και πολιτισμικής παρακμής που συνοδεύουν πάντοτε την οικονομική κρίση, ειδικότερα όταν η τελευταία οργανώνεται από τα ίδια συμφέροντα που επωφελούνται από την βαρβαρότητα και τον πόλεμο και οδηγούν στην ανθρώπινη εξαθλίωση και δυστυχία».

Σάββατο, 3 Ιουλίου

2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ταινία-Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Κείμενα : Θεοφάνης Κακριδής

Νέα παραγωγή

Η ταινία «2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα» είναι ένα ντοκιμαντέρ της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού για τις ιστορικές συνθήκες, τα αίτια, την πολεμική εξέλιξη και τα αποτελέσματα της σύγκρουσης στον Μαραθώνα. Γυρίστηκε στο πεδίο της μάχης και αξιοποίησε πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, ακόμα και κινηματογραφικές λήψεις από την Περσέπολη. Το κείμενο είναι του φιλόλογου καθηγητή Φάνη Κακριδή, που αναζήτησε, σταχυολόγησε, μετέφρασε και συνέθεσε σε ενιαία αφήγηση τις αρχαίες πηγές.

«Γιορτάζοντας την επέτειο της μάχης του Μαραθώνα», αναφέρει η σκηνοθέτης, «τίποτα νομίζω δε θα ήταν πιο ταιριαστό από το να θυμηθούμε τί είπε, όχι για τον πόλεμο αλλά για την ειρήνη, ο ιστορικός των Περσικών πολέμων, ο Ηρόδοτος: Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος που να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους πατέρες τους, στον πόλεμο οι πατέρες θάβουν τα παιδιά τους».

Κυριακή, 4 Ιουλίου

-Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ. ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΥΣ

Μουσική-Θεατρική Παράσταση

Σύλληψη-Σκηνοθεσία : Μέμη Σπυράτου

Νέα παραγωγή- Ανάθεση Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Ένας Χορός από ιέρειες κι ένας αγγελιαφόρος, θα διαβάσουν ποιήματα και αποσπασματικά κείμενα που αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στη Μάχη του Μαραθώνα. (Ποιητές: Ανδρέας Κάλβος, Άγγελος Σικελιανός, Κωστής Παλαμάς, Κ. Καβάφης, Ελένη Αρβελέρ, Τζελαλαντίν Ρουμί, Αμπολ-Γασέμ Φερντοουσί, Ομάρ Καγιάμ, Σααντί του Σιράζ.)

Ενδιάμεσα ακούγονται γνωστά τραγούδια Ελλήνων συνθετών που επελέγησαν από κοινού από την σκηνοθέτιδα και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο. Ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος παραχώρησε ευγενικά τραγούδια του.

Ερμηνεύουν οι Χρήστος Θηβαίος, Ειρήνη Καράγιαννη, και Τάσης Χριστογιαννόπουλος με συνοδεία ορχήστρας.

«Δυο χώρες βγαλμένες από την Αρχή της Ιστορίας συνταξιδεύουν στο χώρο και το χρόνο και συγχωνεύονται στο μέτρο της ποίησης του ρυθμού και της μουσικής», σημειώνει η Μέμη Σπυράτου. «Η δυναμική της παράστασης βασίζεται στο ότι η ‘ηθική’ των νικητών και η ‘ηθική’ των ηττημένων, δημιουργεί την ‘ηθική της συνύπαρξης’, στην οποία δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι και μας δίνει την ευκαιρία να τελέσουμε στους Δελφούς ένα ‘πολυφωνικό, διαχρονικό συναπάντημα’ με σκοπό ‘να πάψει να είναι αίμα το μελάνι της ιστορίας’».

4Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, 5-12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010

Γενικό Θέμα: Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει τη συνάντηση Νέων Δημιουργών με στόχο την καθιέρωση των Δελφών ως χώρο συνάντησης νέων καλλιτεχνών και σπουδαστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια – σεμινάρια – masterclasses και καλλιτεχνικές performances.

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: CROSSROADS PROJECT

Διδάσκοντες: Δημήτρης Δεσύλλας & Πέτρος Κούρτης

Πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων, master classes, διαλέξεων και μουσικών performances.

Δύο φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι, ο κλασικός και ο παραδοσιακός, ανιχνεύουν και δρουν, συνεργάζονται και δημιουργούν σε ένα μοναδικό περιβάλλον, με οδηγούς δύο ξεχωριστούς μουσικούς-εκπαιδευτικούς των κρουστών.

Ο Δημήτρης Δεσύλλας, σολίστ και καθηγητής των κρουστών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας, και ο Πέτρος Κούρτης, μουσικός και καθηγητής στα τμήματα παραδοσιακών και μοντέρνων κρουστών, θα διδάξουν τεχνικές, ερμηνεία και ρεπερτόριο των ειδικοτήτων τους και παράλληλα θα συνεργαστούν για την παρουσίαση του Crossroads project «Ο Ήχος των Κρουστών» με τη συμμετοχή των νέων μουσικών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα εργαστηρίων-master classes.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΡΑΣΕΙΣ

Master class Δημήτρη Δεσύλλα, 5-12 Ιουλίου

1. Βασικές τεχνικές και ερμηνεία στα έργα των Elliot Carter, Ιάννη Ξενάκη, J.S.Bach, Jacques de Leclouse

2. Τεχνικές συνόλου κρουστών – βασικό ρεπερτόριο

Master class Πέτρου Κούρτη, 7-12 Ιουλίου

1. Τα κρουστά του κόσμου στην Ελλάδα του ρυθμού: ελληνικά παραδοσιακά κρουστά και κρουστά του κόσμου πραγματεύονται τις έννοιες τεχνική-ήχος-groove-αυτοσχεδιασμός με πρωταρχική προϋπόθεση την κοινή γλώσσα ρυθμού και μουσικής.

2. Ενορχήστρωση συνόλου παραδοσιακών κρουστών, φρασεολογία, αυτοσχεδιασμός.

Crossroads Project: Δημήτρης Δεσύλλας – Πέτρος Κούρτης, 12 Ιουλίου

Συνεργασία κλασικών και παραδοσιακών κρουστών για τη δημιουργία και παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου, την τελευταία ημέρα του προγράμματος (12/7), στους Δελφούς.

Διαλέξεις

1. Ρυθμολογία στην Πράξη από το Μηδέν στο Απειρο (Δ. Δεσύλλας)

2. Η έννοια της βάσης και η σημασία της, το groove και τα συνθετικά χαρακτηριστικά του. (Π. Κούρτης)

3. Η αισθητική του ήχου και της μουσικής φράσης (Δ. Δεσύλλας)

4. Ο αυτοσχεδιασμός σε σχέση με τις παραδοσιακές φόρμες και στυλ (Π. Κούρτης)

Μουσικές Performances

Σάββατο, 10 Ιουλίου

Θέατρο ΦΡΥΝΙΧΟΣ

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ. Αφιέρωμα στα 2500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Σύνολα κρουστών ΤΥΠΑΝΑ και DRUMVOICE

Δευτέρα, 12 Ιουλίου

Συνεδριακό Κέντρο Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών

Crossroads project (με την συμμετοχή των σπουδαστών)
Το πρόγραμμα Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ θα παρακολουθήσουν 40 περίπου νέοι καλλιτέχνες/ μουσικοί και σπουδαστές.

Από το Γραφείο Τύπου

του Ε.Π.Κε.Δ.

Lamiastar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.