ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ / ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Σκιέρ, δεινοί και μη, εκδρομείς του σαββατοκύριακου, εραστές των extreme sports, ορειβατικά λιφτ, γκρουπ προσκυνητών, 4Χ4… Συζητήσεις για τον καιρό, τα θαύματα, την Κυβέρνηση του Βουνού και το … προσούτο.  Όπως κι αν αποφασίσει να περάσει κανείς το χρόνο του στο Καρπενήσι, το σίγουρο είναι αποκλείεται να μείνει ανεπηρέαστος από τον  … άλλο αέρα που πνέει εδώ.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ εμπνεύστηκε ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου το βιβλίο του «Ψηλά Βουνά»: το Βελούχι, τα Άγραφα, η Χελιδόνα, ο Τυμφρηστός. Τονωτικές «ενέσεις» καθαρού αέρα και πράσινου για τον ταλαιπωρημένο κάτοικο της μεγάλης πόλης. Στα μέρη που κάποτε γράφτηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας και η αντίσταση στον κατακτητή έγινε καθημερινό βίωμα, ο τουρισμός έρχεται σήμερα να δώσει μια νέα πνοή.  Η γαλήνη του δάσους, το αλπικό τοπίο, η μυρωδιά του χώματος σηματοδοτούν στις μέρες μας την αντίσταση στους καταιγιστικούς ρυθμούς της αστικής καθημερινότητας.


Το οδοιπορικό

Στάση πρώτη: Καρπενήσι. Μπορεί να μην διατηρεί το 100% παραδοσιακό χρώμα που θα περίμενε κανείς, αλλά θα αποτελέσει βάση για όσους αγαπούν όλα όσα σηματοδοτούν το μικρόκοσμο της νεοελληνικής ψυχαγωγίας: εστιατόρια, καφέ, μπαρ βρίσκονται παραταγμένα στις οδούς Ζηνοπούλου και Καρπενησιώτη. Εντυπωσιακή η εκκλησία της Αγίας Τριάδας κι οι βρύσες με τα πέτρινα λιοντάρια.
Στάση δεύτερη: Χιονοδρομικό Βελουχίου ή πώς ο «Διαβολότοπος» γίνεται ο παράδεισος του σκιέρ. Με δέκα πίστες, σαλέ κι όλες εκείνες τις ευκολίες που είναι απαραίτητες στους λάτρεις του χιονιού.
Στάση τρίτη:  Μεγάλο Χωριό, Μικρό Χωριό, Κορυσχάδες, Δομνίτσα, Βούτυρο, Κρίκελλο. Αρχοντικά, τρεχούμενα νερά, πετρόχτιστοι ξενώνες, τοξωτά γεφύρια. Γλυκό του κουταλιού και ελληνικός στα παραδοσιακά καφενεία. Το κάθε μέρος με το δικό του τρόπο «μιλάει» για τις εποχές που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου: Τουρκοκρατία, Κατοχή, αντάρτικο, μετανάστευση. Σήμερα ο τουρισμός ξαναζωντανεύει όλα εκείνα τα μέρη που για χρόνια έμειναν παραδομένα στην εγκατάλειψη.
Στάση τέταρτη: Η Παναγία η Προυσιώτισσα. Χτισμένη σε ένα μέρος εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκυνητών που έρχονται εδώ για την εικόνα της Παναγίας που έφτασε εδώ από τη Μικρά Ασία με θαυματουργικό τρόπο τα χρόνια της εικονομαχίας. Πνευματικό κέντρο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και ένα από τα δημοφιλέστερα προσκυνήματα στην Ελλάδα. Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο με τα κειμήλια της Επανάστασης του 21.

Τι θα δείτε
– Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες στο κτίριο του δημοτικού σχολείου . Εδώ στις 14 Μαΐου 1944 συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας.
– Το τοξωτό πέτρινο γεφύρι στο Γαύρο του Μεγάλου Χωριού
– Το Φαράγγι του Βόθωνα
– Το Φωτογραφικό Μουσείο στη Δομνίτσα
– Τα μουσεία στη Γρανίτσα, το Μεγάλο Χωριό και τη Βίνιανη.
– Το δυσπρόσιτο Πανταβρέχει

Μην παραλείψετε
– Να δοκιμάσετε τα τοπικά λουκάνικα
– Να αγοράσετε προσούτο, που είναι η τοπική σπεσιαλιτέ, καθώς και τυρί τσαλαφούτι, γλυκό κάστανο και τσίπουρο.
– Όσοι αγαπάτε τη δράση να  κάνετε στο ράφτινγκ και το καγιάκ στα νερά του Ταυρωπού, του Αχελώου και του Τρικεριώτη.
– Και οι πεζοπόροι να ακολουθήσετε το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Κείμενο: Μελίνα Κατσαλούλη

Φωτογράφος: orange studio/Στέφανος Ζαχαράκης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.