Κτηματολόγιο: Πώς θα κάνετε βήμα βήμα ηλεκτρονικά τις δηλώσεις.

Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2019

 

Υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία να γίνεται και από κινητά τηλέφωνα.

Σε εφαρμογή τέθηκε τη Δευτέρα (4/2), η νέα σελίδα του Κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης.
Σύμφωνα με το φορέα, υπάρχει και η επιλογή η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους, ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία.


Παράλληλα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία να γίνεται και από κινητά τηλέφωνα.
Πιο συγκεκριμένα, έχει προβλεφθεί σχετική εφαρμογή με την οποία ακολουθείται ο κάτοχος του τηλεφώνου και την ώρα που περπατάει πάνω στην ιδιοκτησία του μπορεί να επιλέξει την κορυφή και έπειτα το τέρμα της, στη συνέχεια να πατήσει «ολοκλήρωση και αποθήκευση» και σε e-mail να του έρθει όλη η ψηφιοποίηση που έκανε.
Τα γραφεία εξυπηρέτησης
Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα δύο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφησης. Πρώτα πρόκειται να ανοίξει το γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται οι περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα.
Στη συνέχεια θα ανοίξει το γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λ. Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Κρήτης. Και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν τουλάχιστον έξι μήνες.
Η διαδικασία βήμα προς βήμα
Η καταχώρηση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXISnet, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ο πολίτης μπαίνει στη σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα.
Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXISnet, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:
για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ
για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ
για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ
για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ
Στην πρώτη φάση ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου.
Στη συνέχεια γίνεται ο εντοπισμός ακινήτου ενώ δίνονται παράλληλα δυνατότητες στον πολίτη για να εντοπίσει επιτυχώς το ακίνητό του:
Μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, εφόσον υπάρχει
Μέσω του αριθμού του αγροτεμαχίου διανομής/αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
Μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου (DXF)
Μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου
Υπάρχει η δυνατότητα σχεδιασμού πολυγώνου από τον χρήστη ή επιλογή πολυγώνου από το υπάρχον προκαταρκτικό διάγραμμα
Υπάρχει η δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) απεικόνισης και περιήγησης στην περιοχή ενδιαφέροντος του πολίτη. Αφού ο ιδιοκτήτης έχει ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, πρέπει να επισυνάψει τα σχετικά έγγραφα:
Έντυπο δήλωσης (Δήλωση του ν. 2308/95) από τα γραφεία κτηματογράφησης ή από το www.ktimatologio.gr
Απλό φωτοαντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας και του πιστοποιητικού μετεγγραφής
Στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου
Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
Απλό φωτοαντίγραφο εγγράφου που να αποδεικνύει τον ΑΦΜ (π.χ απόσπασμα από εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, αποδεικτικό απόδοσης ΑΦΜ ή λογαριασμό ΔΕΗ)
Για την περίπτωση χρησικτησίας χρειάζονται Ε9, λογαριασμός ΔΕΗ, μισθωτήρια, αποδεικτικά ΟΣΔΕ, πράξη αναγνώρισης ορίων, ένορκες βεβαιώσεις κ.λπ, ώστε να αποδεικνύεται η 20ετής νόμιμη κατοχή ακινήτου.
Εναλλακτικά, για την περίπτωση που δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς:
Τίτλοι του κληρονομούμενου (εφόσον υπάρχει)
Ληξιαρχική πράξη θανάτου
Αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης (εάν υπάρχει)
Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών
Πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς (όταν υπάρχει διαθήκη)
Εmail, στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, διεύθυνση κατοικίας)
Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται και η πληρωμή, στην οποία οι πολίτες θα κληθούν να καταβάλουν 35 ευρώ ανά ιδιοκτησιακό δικαίωμα και 20 ευρώ για τους βοηθητικούς χώρους, ενώ στις αγροτικές περιοχές αν το ίδιο άτομο έχει περισσότερα δικαιώματα στον ίδιο δήμο, τότε θα πληρώσει μόνο δύο φορές το «κτηματόσημο».
www.ethnos.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.