Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Ναυμαχίας της Αγκάλης

Το τριήμερο 27-28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Ιτέα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/09/2019

 Το τριήμερο από σήμερα Παρασκευή μέχρι και Κυριακή θα γιορτάσει με κάθε μεγαλοπρέπεια από το δήμο των Δελφών η ιστορική γιορτή για την Ναυμαχία της Αγκάλης.

Δυο λόγια για την ναυμαχία

 

Η Ναυμαχία της Αγκάλης ήταν ένα επεισόδιο της 8ης Εθνικής Ελευθερίας Αγώνα των Ελλήνων (1821 – 1829), η οποία αποτέλεσε την βασική αιτία για την τελική απώλεια των Τουρκο-Αιγυπτιακών ναυτικών δυνάμεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ναυάρρυ. Έλαβε χώρα στις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Σεπτεμβρίου του 1827 στην δυτική πλευρά του Κόλπου της Αγκάλης, στην περιοχή Ιτέας.

Στην ναυμαχία συγκρούστηκαν εννέα πλοία των Οθωμανών με έξι πλοία μιας Ελληνοβρετανικής μοίρας, υπό την ηγεσία του Άγγλου ναυάρχου Φραγκίσκου Αστήγξ. Mια ναυτική γείωση, το δεύτερο σημαντικότερο φιλέλληνα μετά τον Λόρδο Βύρωνα, τον θρυλικό κυβερνήτη της «Καρτεριάς» του Φραγκίσκου Αστήγξ.

Η «Καρτερία» βυθίστηκε στην γέφυρα της Αγκάλης την Τουρκική ναυαρχίδα και κατέστρεψε πάλι με τα πυρολυμένα πυρομαχικά τα 9 από τα 11 εχθρικά πλοία μετά από πυκνά κανόνια. Πρόκειται για ένα γεγονός, σταθμό στην παγκόσμια ναυτική ιστορία! Ένα ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να επιτεθεί και να βυθιστεί σειρά πολεμικών ιστιοφόρων. Η σημασία αυτού του γεγονότος ήταν τεράστια, καθώς ένα μόλις ατμοκίνητο πλοίο κατάφερε να μεταβάλει την ισορροπία στο Κόρινθο κόλπο εκκαθαρίζοντάς τον από το εχθρικό πλοίο.

Αυτή η τεράστια νίκη του Αστιγκού ήταν η αιτία της παραβίασης της συνθήκης του Λονδίνου και η αποχώρηση του Τουρκικού-Αιγυπτιακού πλοιάρχου του Ιμπραήμ Πασά από τον Πύλο και της τελευταίας καταστροφής του στο Ναυάρνο.

Η ναυτική υπεροχή του Επαναστατικού Ναυτικού των Ελλήνων ήταν πια γεγονός!

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/9/2019

20:00 μμ  Μερκούρειο.

Εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Όψεις Νέων Φωτογράφων» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ομάδα Εθελοντών οι Φίλοι της Κίρρας».

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/9/2019

19:30 μμ Λιμάνι Ιτέας.

Συναυλία από την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο Λιμάνι της Ιτέας υπό την διεύθυνση του Μαέστρου-Υποπλοιάρχου (E) κ. Καραγουδάκη Αντώνη ΠΝ. Τραγουδούν: Σακελλαρίου Μαρίζα,

Σημαιοφόρος (E) Θεόδωρος Μπιράκος ΠΝ, Ναύτης Καραούλης Ανδρέας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29/9/2019

08:00 πμ Έπαρση Σημαίας στο Λιμάνι Ιτέας.

09:45 πμ  Πέρας προσέλευσης Επισήμων στην είσοδο της Μαρίνας δίπλα στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

10:00 πμ Δοξολογία στον Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την καθηγήτρια κ. Βαλεντίνη Παλάντζα-Αγγελομένου.

10:30 πμ  Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο της ναυμαχίας της Αγκάλης. Καταχώρηση των στεφάνων από την Πολιτειακή και τη Στρατιωτική Ηγεσία.

11:30   π.μ Παρέλαση τμημάτων μαθητών και συλλόγων στην παραλία Ιτέας με αφετηρία τον Ι.Ν. Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έως Μαϊάμι. Συμμετέχουν τα Δημοτικά Φιλαρμονικά Ιτέας και Αμφισσας καθώς και η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.