ΣΤΕΡΕΑ: 5+1 λόγοι που η περιοχή μας είναι ο τέλειος φθινοπωρινός προορισμός(ΦΩΤΟ)

Βουνά γεμάτα έλατα, κρυστάλλινες λίμνες, ποτάμια και την παραδοσιακή ζωή του χωριού … κάθε λεπτό που περνάει στη Στερεά Ελλάδα προτρέπει να μπείτε στη δράση.

Ένας κόσμος εξίσου προσιτός όσο και απομονωμένος σας περιμένει λίγες ώρες μακριά από την πόλη, ιδανική αυτή τη εποχή. Και εάν αυτά δεν είναι αρκετά για να σας πείσουν, ορίστε έξι ακόμη λόγοι για να φύγετε διήμερη ή μονοήμερη εκδρομή στην πανέμορφη φύση της περιοχής μας.

1. Καγιάκ στη Λίμνη Κρεμαστών

Η καταπράσινη φύση και οι θάλασσες επιβάλλουν εδώ τους δικούς τους ρυθμούς. Ξεχάστε τα ρολόγια, πάρτε ένα καγιάκ σαν ζευγάρι ή φτιάξτε ένα μικρό πλοίο με τους φίλους σας και εξερευνήστε τη λίμνη Κρεμαστών. Η  μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας συγκεντρώνει τα νερά πολλών ποταμών σε ένα φράγμα, σχηματίζοντας έτσι ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς και ένα ακόμη πιο πλούσιο οικοσύστημα που προστατεύεται σήμερα από το  Natura 2000 . Είτε επιλέξετε να πάτε το βράδυ είτε το φθινόπωρο, μην χάσετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε από κοντά τις όχθες της περιοχής που θυμίζουν τις γαλάζιες ακτές του Αιγαίου. Ανάλογα με το ύψος του νερού, αν είστε τυχεροί, θα δείτε και  το γεφύρι του Μανώλη  που χρονολογείται στο 17ο αιώνα.

Η Ευρυτανία, η λίμνη των Κρεμαστών και η γέφυρα της Επισκοπής από την θέση «Τσαγκαράλωνα» λίγο έξω από τα Φιδάκια

2. Ράφτινγκ στο Κρικελιώτη

Ας ανεβάσουμε λίγο τα ρυθμό τους και θα κατευθυνθούμε τώρα προς τον  Κρικελιώτη  (ή Τρικεριώτη) Ποταμό για ράφτινγκ. Η διαδρομή που προτείνουμε ξεκινάει από την περίφημη  Μονή Προυσού  : Δέκα χιλιόμετρα καταπράσιν της τρίτης βαθμίδας δυσκολίας μέσα στα στενά περάσματα μιας καταπράσινης κοιλάδας, με δύο περιστροφές πάνω από τις βραχίονες, τις πέτρες και τα μίνι καταρράκτες που δημιουργούν τις χιονοπτώσεις καθώς λιώνουν το φθινόπωρο. Μια στιγμή η αδρεναλίνη χτυπάει το κόκκινο και την επόμενη κωπήλατε με χαλαρά ακούγοντας μόνο το τιτίβισμα των πτηνών. Και μόνο η λάμψη του ήλιου πάνω στο χιόνι κάνει τη διαδρομή να αξίζει. Μια απίθανη εμπειρία για όσους είναι άνω των 15 ετών.

Ράφτινγκ στο Κρικελιώτη

Ο Κώστας Βασάλος στην Καρπενήσι

3. Πεζοπορία στο Μαύρη Σπηλιά … και όχι μόνο.

Ένα τόσο μαγευτικό τοπίο προσφέρεται φυσικά για πεζοπορία. Τα μονοπάτια είναι άφθονα όλες τις εποχές του χρόνου. Η διαδρομή προς το  φαράγγι Πάντα Βρέχει  ξεχωρίζει, αλλά αν ψάχνετε κάτι διαφορετικό, κατευθυνθείτε προς το  Μαύρο  Σπήλια ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινά κοντά στην Μονή Προύσου. Περπάτε για μισή ώρα πάνω από ξύλινες γέφυρες και μικρές καταρράκτες που οδηγούν σε ένα σπήλαιο πρώην καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Τουρκικής και Γερμανικής κατοχής. Από εκεί, οι πινακίδες θα σας οδηγήσουν στην απότομη διαδρομή  Via Ferrata, το οποίο είναι λογικά χαραγμένο στην πλαγιά του βράχου. Η τετράωρη αυτή (με την επιστροφή) adventure μέσα στο πανέμορφο φυσικό τοπίο και τις καταρράκτες, είναι κατάλληλη για ηλικίες 12 ετών και άνω. Μην ξεχάσετε να πάρετε τη μαγιό σας μαζί για να βουτήξετε στην  φυσική πισίνα των καταρρακτών .

Περπατώντας για τη Via Ferrata και τη Μαύρη σπηλιά

Προυσσός

Πάντα Βρέχει, Καρπενήσι

4. Ανακαλύπτοντας τα χωριά της Ευρυτανίας

Τα χωριά της Ευρυτανίας, με τις χαρακτηριστικές πετρόχτιστες κατοικίες και τις γραφικές λιθόστρωτες, σας προσκαλούν να επισκεφθείτε ένα. Τι θα λέγατε για μια νοσταλγική διαδρομή από το χωριό στο χωριό;

Το μεγαλύτερο από αυτά, με περίπου 200 κατοίκους και τις περισσότερες επιλογές διαμονής, είναι το  Μεγάλο Χωριό , το οποίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Όρους Χελιδώνα, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο που καταγράφει την πλούσια ιστορία της περιοχής ή απλά χαλαρώστε ακούγοντας τα νερά του Καρπενησιώτη, του ποταμού που περνά μέσα από το χωριό.

Εάν διασχίσετε άλλα 200 μέτρα μέσα στο δάσος, θα βρεθείτε στο  Μικρό Χωριό  που έχει μόλις 20 κατοίκους. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο!

Μόλις 4 χιλιόμετρα από την  Καρπενήσι  βρίσκονται τα  Κορυσχάδες όπου  , όπως αναφέρει το τοπικό μουσείο, φιλοξενήθηκε η πρώτη κυβέρνηση της Ελλάδας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κρυμμένος ανάμεσα σε έλατα και αμπελώνες βρίσκεται και ο  Τόρνος . Μπορείτε να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή περπατώντας σε ένα από τα πολλά μονοπάτια, πριν επιστρέψετε στο χωριό για μια γεμάτη παραδοσιακή τσιπούρα.

 

5. Ποδηλασία βουνού στην Εύβοια

Ταξιδεύοντας ανατολικά, στην άλλη πλευρά της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται η  Εύβοια . Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα μέσω γεφυρών, διακρίνεται επίσης για τα χαρακτηριστικά βουνά του. Πάρτε λοιπόν το ποδήλατό σας και κατευθυνθείτε προς τους λόφους.

Το μονοπάτι που αξίζει να εξερευνήσετε αρχίζει από το χωριό  Στενή , το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Εύβοιας και απέχει μόλις  μία ώρα και 45 λεπτά από την Αθήνα . Υπάρχουν αρκετές διαδρομές που διασχίζουν τις πλαγιές της διώρυγας  Δίρφη , περνώντας μέσα από ένα δάσος από πεύκα, έλατα και καστανιές, πριν ταξιδέψουν στην  Καμπί . Από εδώ μπορείτε να ανεβείτε και πάλι προς τον Ολυμπό (όχι αυτόν που κατοικούσαν οι θεοί), και αφού περάσετε μικρές εκκλησάκια, ποτάμια και γαργαρά ρυάκια, καταλήξατε στο Στενή. Θα διανυετε περίπου 25 χιλιόμετρα μέσα σε 4 ώρες σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, οπότε βεβαιωθείτε ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση για να αντέξετε αυτό το πρόβλημά σας.

6. Χειμερινά σπορ στον Παρνασσό

Τελευταία αφήσαμε μια εμπειρία που μπορείτε να ζήσετε μόνο τον χειμώνα. Είναι τόσο αναπάντεχο – όσο και απολαυστικό – το ότι σε τρεις ώρες μόνο από την Αθήνα, μπορείς να ετοιμάζεσαι για κατάβαση κουμπώνοντας τα πέδιλα και φορώντας τη μάσκα του σκι. Στον Παρνασσό, βρίσκεται το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας και σίγουρα αξίζει να πάτε ολιγοήμερες διακοπές για σκι ή snowboard με την οικογένεια ή τους φίλους σας. Με 19 πίστες και άφθονα lifts (συμπεριλαμβανομένου και ενός τύπου «γόνδολας»), είναι μια συναρπαστική και προσιτή επιλογή χειμερινών διακοπών στην Ελλάδα. Για τα βράδια, η κοσμοπολίτικη Αράχωβα ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις και διαθέτει τα πάντα (ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή). Και επειδή η Ελλάδα είναι ίσως πολιτιστική, σημειώστε ότι το αρχαιολογικό χώρο του Μαντείου των  Δελφών  απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα.

Αράχωβα

 

Η περιπέτεια σας περιμένει στη Στερεά Ελλάδα

Η διασκέδαση είναι εδώ ακόμα και την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ζευγάρια, φίλοι ή οικογένειες, όλοι θα βρουν κάτι συναρπαστικό να κάνουν, ανάλογα με την ηλικία και τις δυνατότητές τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να σας αρέσει η  δράση στο φυσικό περιβάλλον . Αν ναι, τότε δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά Η περιοχή μας είναι το ιδανικό μέρος για εσάς, ανακαλύψτε τη!

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  discovergreece.com

ΠΗΓΗ:  discovergreece.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.