Καταπληκτικά οφέλη για την υγεία και στοιχεία για το πεπόνι που ίσως δεν γνωρίζετε

Ζωερόχρωμο και γλυκό, το πεπόνι δεν περιέχει λιπαρά, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, ενώ είναι πλούσιο σε απαραίτητα συστατικά που σας βοηθούν να νοιώθετε και να φαίνεστε καλά.

Το πεπόνι έχει μια υγιή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και νερού. Εάν επιλέξετε να ψήσετε και να φάτε τα σπόρια του, θα ωφεληθείτε και από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Δεν έχει πολλές θερμίδες, γεγονός που καθιστά κατάλληλο για κάθε είδος δίαιτα. Πλούσιο σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά όπως β-καροτίνη, λουτεϊνη, ζεα-ξανθίνη και κρυπτοξανθίνη, προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Οι σπόροι προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από τη νότια Ασία. Φαίνεται ότι ήρθαν από το Ιράν και επεκτάθηκαν στην Αίγυπτο όπου οι αναφορές τους εμφανίζονται από το 2400 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι έκαναν γνωστά στη Μεσόγειο, ενώ ο Κολόμβος τους έφερε στην Αμερική το 1492. Από εκεί ταξίδεψαν και καλλιεργήθηκαν στην Ιταλία γύρω στα 1700, στο χωριό Cantalupo που ήταν παπική έδρα και από το οποίο πήρε και την ονομασία τους (πεπόνι ). Οι σπόροι θεωρούνται είδος πολυτελείας και συνήθως προσφέρονται ως δώρο στην Ιαπωνία. Έχουν πολλούς συγγενείς: ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae) που περιλαμβάνει διάφορα είδη πεπονιών, κολοκυθιών, αγγουριών και κολοκυθών. Ποιος θα φανταζόταν ότι κάτι τόσο γλυκό θα είχε τόσο λίγες θερμίδες; Ένα μεσαίο μεγέθους πεπόνι περιέχει μόλις 100 θερμίδες!

Τα
ισχυρά βιταμίνες A και C που περιέχουν είναι απαραίτητα για γερά, λαμπερά και υγιή μαλλιά και μόνο μία δόση περιέχει το 100% των συνιστωμένων ημερήσιων τιμών και των δύο στοιχείων. Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι απαραίτητη για την παραγωγή σμήγματος, μια ένωση που κρατά το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά υγιεινά και υγιή, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την κατασκευή και συντήρηση του κολλαγόνου, που παρέχει δομή στο δέρμα και στα μαλλιά.

Προστασία του δέρματος
Ίσως η αγαπημένη σας υγιεινή κρέμα να περιέχει ως συστατικό την “σταθεροποιημένη ρετινόλη”, δηλαδή την βιταμίνη Α. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι βελτιώνει την ηλιακή βλάβη του δέρματος και συμβάλλει στην επιδιόρθωση, την υγρασία και τη σταθεροποίηση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα. Συνδυάστε το κεφτεδάκι σε μια σάλτσα με λάδι, σαν σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα ή με ένα κομμάτι καπνιστού σολομού για καλύτερη απορρόφηση της λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.

Σας ενυδατώνει
Δεν είναι μόνο μια αναζωογονητική επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, αλλά η περιεκτικότητα σε υψηλές ποσότητες νερού βοηθάει στην υγρασία, ειδικά στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή μετά από έντονη προπόνηση. Το στυλό είναι υψηλό σε κάλιο, ένας ηλεκτρολύτης που λείπει όταν ιδρώνουμε, έτσι ώστε το σνακ μετά την προπόνηση βοηθά το σώμα να ανακάμψει και μειώνει την πιθανότητα για μυϊκές κράμπες και κόπωση.

Αποτρέπει τις επιπτώσεις της απολέπισης της ωχράς κηλίδας
Σύμφωνα με την Αμερικανική Optometric Association, η κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ωχράς κηλίδας λόγω της ηλικίας (AMD), της κύριας αιτίας της παχυσαρκίας σε άτομα άνω των 60 ετών. Μελέτες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της νόσου σχετίζεται με την εξαντλημένη χρωστική της ωχράς κηλίδας, τη στιβάδα του αμφιβληστροειδούς που φιλτράρει τις βλαβερές κυματιστές μπλε φως και μειώνει τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στην περιοχή της μακράς κηλίδας. Τα αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξονίνη και η λουτεΐνη που βρίσκονται στο τεπόνι έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν το μάτι και καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες στο αμφιβληστροειδές. Ως πρόσθετο όφελος, η βιταμίνη C που βρίσκεται επίσης στο πεπονιού έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει την εξέλιξη του καταρράκτη.

Καρδιακή προστασία
Οι ίνες, το κάλιο και η βιταμίνη C που περιέχουν συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της LDL, της κακής χοληστερόλης. Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του εγκεφαλικού επεισοδίου, να σχηματίσει πέτρες στους νεφρούς και να προστατεύσει από την απώλεια μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας.

Βοηθά στην πέψη
Περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, οι οποίες συνεργάζονται για την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας στην πρόληψη της βαρηκοΐας και διατηρώντας υγιή την πεπτική οδό.

Έλεγχος της πείνας
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως το πεπόνι είναι χορταστικά, μας βοηθούν να ελέγξουμε την πείνα και το βάρος μας. Η γλυκύτητα του πεπονιού, που περιέχει 14 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα, μπορεί να ξεγελάσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό, ειδικά μετά από ένα γεύμα.

Πώς να επιλέξετε ένα καλό πεπόνι
Μυρίστε το άκρο του κοτσάνιου του, το άρωμα του πιπέρι είναι η καλύτερη ένδειξη της ωριμότητας, αν και το άρωμα θα έχει μειωθεί εάν η πιπεριά έχει μπει στο ψυγείο. Πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και να είναι βαρύ για το μέγεθος του. Πιέστε το απαλά: δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά σημεία στο σάρκα του αλλά δεν προτιμούν και όσα είναι πάρα πολύ σκληρά γιατί είναι ένδειξη ότι είναι αβούρα. Το σπήλαιο δεν ωριμάζει άλλο αφού κοπεί. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η καλύτερη εποχή τους είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι.

Φωτεινή Πουρνάρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.